Putin: Pola miliona novozaposlenih u odbrambenoj industriji Rusije

Ruski predsjednik je rekao kako Rusija ima 6.000 firmi u vojno-industrijskom kompleksu gdje je zaposleno 3,5 miliona ljudi.

Putin je u Tuli pozvao firme da brzo reagiraju na promjene na frontu jer 'onaj ko to bude činio brže, pobjeđuje' (Reuters)

Više od pola miliona građana Rusije zaposlilo se u odbrambenoj industriji od 2022. godine, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prenosi Beta pozivajući se na AFP.

“Tokom proteklih godinu i po dana 520.000 novih radnih mjesta je otvoreno u odbrambenoj industriji”, rekao je Putin na forumu za podršku ofanzivi u Ukrajini, priređenom u Tuli, 200 kilometara južno od Moskve.

On je rekao kako Rusija ima 6.000 firmi u vojno-industrijskom kompleksu gdje je zaposleno 3,5 miliona ljudi. Pozdravio je “vrlo zadovoljavajući nivo” vojne proizvodnje, ali je pozvao firme da brzo reagiraju na promjene na frontu jer “onaj ko to bude činio brže, pobjeđuje”.

Moskva zaobilazi sankcije Zapada

Vlada za 2024. godinu predviđa povećanje saveznog budžeta za odbranu od gotovo 70 posto, navode agencije, te dodaju kako je Rusija od 2022. preusmjerila svoju privredu na proizvodnju oružja i povećala tu proizvodnju uprkos sankcijama Zapada.

Zvanična Moskva je ipak uspjela zaobići neke od tih mjera i nabaviti mikroelektroniku iz Azije.

Ukrajina poziva Zapad da uguši rusku proizvodnju oružja, navodeći da zapadne firme proizvode 95 posto ključnih dijelova koji se koriste u ruskom naoružanju.

Iako je front u Ukrajini uglavnom “zamrznut”, neki posmatrači se slažu da će za nastavak sukoba velikim intenzitetom biti presudni kapaciteti za proizvodnju oružja i municije i s ruske, i s ukrajinske strane, uz podršku Zapada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada