Policija pritvorila novinare na protestu supruga ruskih vojnika u Moskvi

Grupa novinara je pritvorena dok su izvještavali i snimali protest žena pred Crvenim trgom, koje traže da im se muževi vrate iz Ukrajine.

Policajci privode muškarca u centru Moskve tokom okupljanja članova grupe The Way Home, koji traže povratak svojih mobilisanih rođaka iz Ukrajine [Reuters]

Ruska policija je u subotu pritvorila grupu od otprilike 20 novinara, uključujući reportera AFP-a, koji su izvještavali o protestima žena u Moskvi čiji su muževi regrutovani za rat u Ukrajini.

Žene sedmicama organiziraju proteste pred zidinama Kremlja, što predstavlja neugodnost za vlasti koje ih dosad nisu ugušile.

Pritvoreni videonovinar AFP-a je rekao da su ruski i strani izvjestitelji, koji su svi muškarci, pritvoreni i kombijima prebačeni u policijsku stanicu.

Grupa novinara je pritvorena dok su izvještavali i snimali protest žena pred Crvenim trgom, koje traže da im se muževi vrate iz Ukrajine.

Videosnimke prikazuju policiju koja novinare u žutim prslucima odvodi do policijskih kombija.

Cvijeće na grobu nepoznatog vojnika

Žene mobiliziranih muškaraca svakog vikenda proteklih nekoliko sedmica održavaju proteste pred Kremljom i simbolično donose crveno cvijeće na grob nepoznatog vojnika.

Iako Moskva uglavnom guši opozicione glasove u zemlji, dosad se nije obračunala s pokretom žena.

Pokret je narastao zbog ljutnje rodbine rezervista poslanih u Ukrajinu po odluci predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji iz septembra 2022.

Državni mediji ignorišu proteste. Pritvoreni novinar AFP je rekao da je oko 40 ljudi sudjelovalo u subotnjoj demonstraciji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada