Napad na Gare de Lyon: Troje povrijeđeno na željezničkoj stanici u Parizu

Napadač naoružan nožem i čekićem ranio tri osobe; policija kaže da osumnjičeni ‘vjerovatno pati od psihičkih problema’.

FILE PHOTO: Travelers on the concourse wait for their train at Gare de Lyon train station in Paris, France, July 6, 2022. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Muškarac naoružan nožem i čekićem uhapšen je nakon što je navodno povrijedio tri osobe u napadu na glavnoj željezničkoj stanici Gare de Lyon u Parizu.

Osumnjičeni, koji je nosio dokumente o boravku iz Italije i lijekove koji sugeriraju da je na liječenju, brzo je priveden nakon napada u subotu u 7:35, saopštile su vlasti.

“Čini se da ova osoba pati od psihičkih problema”, rekao je Laurent Nunez, šef pariške policije, također zadužen i za uspostavljenje sigurnosti za vrijeme Ljetnih olimpijskih igra, koje će se održati u glavnom gradu Francuske za manje od šest mjeseci.

Ističući da je policijska istraga još u ranoj fazi, Nunez je rekao: “Nema elemenata koji nas navode na pomisao da bi ovo mogao biti teroristički čin.”

Osumnjičeni je čekićem i nožem napao prolaznike, teško ranivši jednu osobu i dvije lakše, rekao je Nunjez. Četvrta osoba koja je bila “veoma šokirana” također se može računati kao lakše povrijeđena, rekao je. On je dodao da je teško povrijeđena osoba na operaciji.

Tužilaštvo vodi istragu

Napadača su savladali prolaznici prije nego što je policija stigla na lice mjesta, saopćila je policija.

“Hvala onima koji su savladali čovjeka koji je izveo ovaj užasni čin”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin na društvenoj mreži X.

Pariško tužilaštvo pokrenulo je istragu o napadu i saopštilo da istražitelji analiziraju nož i čekić.

Gare de Lyon je najveće francusko glavno čvorište, sa više od 100 miliona putnika godišnje.

Željeznički operater SNCF rekao je da je područje između hala jedan i tri privremeno zatvoreno.

Olimpijske igre će biti otvorene masovnom ceremonijom duž rijeke Sene 26. jula, što je veliki sigurnosni izazov u gradu koji je više puta bio pogođen napadima, posebno 2015. godine.

Jedan muškarac je u decembru napao prolaznike u blizini Ajfelovog tornja, ubio je njemačkog turistu nožem i ranio još dvoje.

Izvor: Agencije