Rusija dronovima napala ukrajinski Krivi rog

Protivvazdušni raketni sistem Ukrajine je uništio pet dronova, ali je bilo i nekoliko pogodaka, rekao je Sergej Lisak, načelnik Dnjepropetrovske oblasti.

Osoblje za hitne slučajeve radi nakon napada dronom u Harkovu, Ukrajina, 31. januara 2024. (Reuters)

Ruske trupe su tokom noći izvele napad bespilotnim letelicama na Krivi rog u Dnjepropetrovskoj oblasti, gdje je, prema navodima ukrajinskih zvaničnika pogođena energetska infrastruktura u gradu.

“Još jedan napad na regiju Krivog roga. Protivvazdušni raketni sistem je uništio pet dronova Šahed. Međutim, bilo je nekoliko pogodaka”, saopštio je Sergej Lisak, načelnik Dnjepropetrovske oblasti, prenosi Ukrinform.

On je rekao da su zbog toga izbila dva požara, a da je skoro 15.000 ljudi bez struje, kao i dvije kotlarnice Krivog Roga, koje snabdijevaju 43.000 korisnika.

Lisak je dodao da je Rusija artiljerijskim oružjem granatirala Nikopoljsku regiju, gde su oštećene dvije privatne kuće, pomoćna zgrada i dalekovod.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da su ruske trupe tokom noći izvršile napad koristeći 14 bespilotnih letelica tipa “Šahed-136/131”, a da je ukrajinska PVO uništila devet dronova iznad Dnjepropetrovske, Odeske, Nikolajevske i Žitomirske oblasti.

Rusija i Ukrajina međusobno napadaju energetsku infrastrukturu u udarima koji su osmišljeni kako bi prekinuli opskrbne linije i logistiku te demoralizirali protivnika dok pokušavaju preuzeti inicijativu u gotovo dvogodišnjem sukobu kojemu se ne vidi završetak.

Ruska energetska infrastruktura također je pogođena tehničkim kvarovima u proteklom mjesecu, što je doprinijelo neizvjesnosti na globalnim tržištima nafte i plina već potresenim sukobom na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada