Duda rekao da nije siguran može li Ukrajina vratiti Krim pa izazvao kritike

Poljski predsjednik kaže da nije siguran da li će Ukrajina moći vratiti kontrolu nad Krimom koji je anektirala Rusija, ali vjeruje da bi mogla vrati Donjeck i Lugansk.

Poljski predsjednik Andrzej Duda (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da nije siguran da li će Ukrajina moći vratiti kontrolu nad Krimom koji je anektirala Rusija, ali vjeruje da bi mogla vrati Donjeck i Lugansk.

Duda je u intervjuu na YouTube kanalu Kanal Zero ponovio podršku Ukrajini i stav da Kijev mora vrati kontrolu nad cijelom svojom teritorijom u cilju odvraćanja Moskve od dalje agresije, ali je na pitanje da li vjeruje da će Ukrajina zaista moći da ponovo preuzme Krim rekao da mu je teško da odgovori na to.

“Ne znam da li će (Ukrajina) vratiti Krim, ali vjerujem da će vratiti Donjeck i Lugansk”, naveo je Duda, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Duda je napomenuo da je Krim historijski bio duže vremena u rukama Rusije.

Naišao na kritike

Dudine izjave kritikovali su zastupnici iz poljske vladajuće proevropske koalicije.

“Želio bih da podsjetim Dudu da u našoj zemlji postoje gradovi koji su tokom historije kraće pripadali Poljskoj nego nekoj drugoj zemlji”, napisao je zastupnik iz najveće grupacije u vladi, Građanske koalicije, Roman Giertych na društvenoj mreži X.

Na izjave Dude reagovao je i ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasil Zvarič, koji je na društvenoj mreži X napisao da je Krim dio Ukrajine i da će to i ostati.

Zvarič je naveo da je oslobađanje Krima od Rusije “zajednički zadatak Ukrajine i slobodnog svijeta”.

Izvor: Agencije