Vrhovni sud će odlučivati o Trumpovom imunitetu od krivičnog progona

Američki specijalni tužitelj Jack Smith optužio je Donalda Trumpa za urotu s ciljem poništavanja pobjede Joea Bidena na izborima 2020. kao i za prevaru kako bi ostao na dužnosti.

Sud u Washingtonu početkom februaru presudio je da Trump može biti procesuiran zbog optužbi za urotu i pokušaj poništavanja izbora 2020. godine (REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo)

Američki Vrhovni sud prihvatio je zahtjev da odlučuje ima li bivši predsjednik Donald Trump imunitet od krivičnog progona zbog optužbi za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

To je prvi put da je sud odlučio razmatrati takav slučaj, a od devet vrhovnih sudija, šest je konzervativaca, prenosi Hina.

Oni će saslušati Trumpove tvrdnje da ga treba zaštititi od krivične odgovornosti, objavio je BBC.

Trump je favorit za republikansku nominaciju i trebao bi biti protukandidat Joe Bidenu, demokrati, na izborima 5. novemra.

Američki specijalni tužitelj Jack Smith optužio je Trumpa za urotu s ciljem poništavanja pobjede Joea Bidena na izborima 2020. kao i za prevaru kako bi ostao na dužnosti.

Slučaj još jednom gura najviše državno pravosudno tijelo u izbornu borbu, budući da sudije trebaju donijeti odluku o tome hoće li poništiti odluku najvišeg suda Colorada koji je zabranio Trumpu sudjelovanje na predizborima republikanaca u toj državi na temelju ustavne odredbe koja postavlja zabrane pred dužnosnike koji su sudjelovali u pobuni.

Zahtjev za imunitet

Sud je rekao da će saslušati argumente i donijeti odluku o Trumpovom zahtjevu za imunitet.

Sud će saslušati argumente krajem aprila, a odluka će vjerovatno biti donijeta najkasnije do kraja juna.

Ali čak i ako sudije odbiju Trumpov zahtjev za imunitet, nije jasno može li se suđenje zakazati i završiti prije ovogodišnjih predsjedničkih izbora u novembru.

Pravno pitanje o kojem će sud odlučiti jeste uživa li i u kojoj mjeri bivši predsjednik imunitet od krivičnog progona za ponašanje koje je navodno uključivalo sudjelovanje u pobuni njegovih pristalica 6. januara 2021.

Sud u Washingtonu početkom februaru presudio je da Trump može biti procesuiran zbog optužbi za urotu i pokušaj poništavanja izbora 2020. godine. Trump je u velikom pravnom slučaju tvrdio da je imun na optužbe za krivična djela koja, kako je tvrdio, spadaju u njegove dužnosti kao predsjednika.

Tužitelji su tvrdili da se Trump ponašao kao kandidat, a ne predsjednik, kada je izvršio pritisak na dužnosnike da ponište izborne rezultate i potaknuo svoje pristalice da napadnu Capitol 6. januara 2021. te izvršio pritisak na Kongres da ne potvrdi pobjedu Joa Bidena.

Izvor: Agencije