Video: Teksas se bori s drugim najvećim požarom u svojoj historiji

Teksaški guverner Greg Abbott proglasio katastrofu za 60 okruga.

U drugom najvećem požaru u historiji Teksasa spaljeno je 850.000 hektara zemlje sjeverno od grada Amarilla (Greenville Fire-Rescue/Handout)

U šumskom požaru u Teksasu, koji se rapidno širi, poginula je jedna osoba, stanovnici su evakuirani, a domovi i poslovni prostori ostali su bez struje.

U drugom najvećem požaru u historiji Teksasa spaljeno je 850.000 hektara zemlje sjeverno od grada Amarilla, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Teksaški guverner Greg Abbott proglasio je katastrofu za 60 okruga.

Suha trava, visoke temperature i jak vjetar pogoduju širenju požara.

U okrugu Hutchinson, jednom od najteže pogođenih područja, koordinatorica javnog angažmana Deidra Thomas rekla je za CNN da je jedna osoba poginula u požarima.

Teksaška šumarska služba A&M saopćila je da su vjetrovi malo oslabili, što je pomoglo u usporavanju požara. Međutim, u srijedu poslijepodne samo je mali dio požara stavljen pod kontrolu.

Kiša se očekuje u sjevernom dijelu države u četvrtak, što bi moglo pomoći u naporima da se ugasi požar.

Borba protiv požara

U međuvremenu, stotine vatrogasaca i ekipa za vanredne situacija raspoređeno je na požarište, rekao je Seth Christensen, glasnogovornik Teksaškog odjela za upravljanje vanrednim situacijama.

Požar je već uništio pola miliona hektara te je po težini odmah iza požara u kompleksu East Amarillo 2006, u kojem je spaljeno više od 900.000 hektara.

Zbog požara su se stanovnici nekoliko gradova morali evakuirati kao i četvrti u gradu Amarillu i druge zajednice, rekle su šumarska služba i lokalna policija.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je stanovnike u blizini Amarilla da ostanu kući zbog loše kvalitete zraka. Teksas je izdao upozorenja poljoprivrednicima o mogućem utjecaju na poljoprivredu i stoku.

U pogođenom području, prema PowerOutage.us, bez struje je ostalo više od 4.500 domova i poslovnih prostora.

Izvor: Agencije