Trump diskvalificiran s predizbora u Illinoisu

Colorado i Maine ranije su diskvalificirali Donalda Trumpa s predizbora u svojim državama.

Bivši predsjednik Donald Trump prijavljen je zbog kršenja odredbe 14. amandmana Američkog ustava, koji zabranjuje bilo kome ko je povezan s 'pobunom' da bude na nekom saveznom položaju (REUTERS/Rebecca Cook/File Photo)

Državna sutkinja Illinoisa zabranila je Donaldu Trumpu sudjelovanje na republikanskim predsjedničkim predizborima u toj saveznoj državi zbog njegove uloge u pobuni na američkom Capitolu 6. januara 2021, ali je odgodila stupanje odluke na snagu zbog očekivane žalbe bivšeg predsjednika.

Sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu glasača Illinoisa koji su tvrdili da bi bivšeg predsjednika trebalo diskvalificirati s predizbora u državi 19. marta i općih izbora 5. novembra zbog kršenja odredbe 14. amandmana Američkog ustava, koji zabranjuje bilo kome ko je povezan s “pobunom” da bude na nekom saveznom položaju, prenosi Hina.

O konačnom ishodu slučaja u Illinoisu i sličnih izazova vjerovatno će odlučiti Vrhovni sud SAD-a, koji je 8. februara saslušao argumente treba li bivši predsjednik zbog događaja 6. januara 2021, kad su njegovi pobornici nasilno pokušali zaustaviti potvrdu pobjede aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena, biti diskvalificiran od ponovne kandidature za Bijelu kuću.

Međutim, sudije s obje strane političkog spektra izrazile su sumnju u pogledu opravdanosti takve odluke.

Porter je rekla da odgađa svoju odluku jer očekuje njegovu žalbu apelacionim sudovima u Illinoisu i presudu Vrhovnog suda SAD-a.

Grupa Free Speech For People, koja je predvodila napore za diskvalifikaciju u Illinoisu, u izjavi je pohvalila presudu kao “historijsku pobjedu”.

‘Sudjelovanje u pobuni’

Glasnogovornik kampanje Trumpa, nacionalnog favorita za republikansku nominaciju 2024, rekao je u izjavi da je ovo “neustavna presuda na koju ćemo se brzo žaliti”.

Colorado i Maine ranije su diskvalificirali Trumpa s predizbora u svojim državama. Obje odluke su na čekanju zbog žalbenog postupka.

Vrhovni sud Colorada presudio je da Trump ne smije biti kandidat jer je sudjelovao u ‘pobuni’ protiv američke države, nakon čega je slučaj prenesen na Vrhovni sud u Washingtonu.

Odluka najvišeg američkog suda odnosit će se na sve savezne države, nakon što je u njima podneseno niz tužbi protiv republikanca. Vjeruje se da bi konačna trebala biti donesena do 5. marta, takozvanog superutorka kad na predizbore izlaze Colorado i još 14 drugih saveznih država.

Trumpove pristalice 6. januara 2021. napale su policiju i okupirale Capitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena 2020. Trump je prije toga održao zapaljiv govor pristalicama, poručivši im da odu na Capitol i “bore se kao vrag”.

Izvor: Agencije