Čelnici Hamasa i Fataha u Moskvi, palestinsko jedinstvo na dnevnom redu

Očekuje se da će Hamas i Fatah na sastanku u Moskvi razgovarati o budućem upravljanju palestinskom državom.

Očekuje se da će lideri palestinskih frankcija tri dana razgovarati o jedinstvu [Pavel Golovkin/Pool via Reuters]

Očekuje se da će se predstavnici palestinskih političkih frakcija, uključujući Hamas i Fatah, sastati u glavnom gradu Rusije Moskvi kako bi razgovarali o formiranju jedinstvene Palestinske vlade usred izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je poginulo više od 30.000 ljudi.

Izvještavajući iz Moskve, novinarka Al Jazeere Julija Šapovalova rekla je kako se, iako je bilo dosta “neizvjesnosti” u vezi sa sastankom, očekuje da susret traje tri dana, kako bi frakcije razvile “jedinstvenu strategiju”.

“Rusija je ranije organizirala slične sastanke, tako da znamo da je ovo četvrti takve vrste i očito će oni pokušati pomoći da se postigne pomirenje između svih ovih palestinskih frakcija”, rekla je Šapovalova.

Ne očekuju ‘čuda’

U srijedu je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Maliki rekao da ne očekuje “čuda” od sastanka.

“Nadamo se da bi mogli biti dobri rezultati u smislu uzajamnog razumijevanja između svih frakcija o potrebi da se podrži tehnokratska vlada koja bi se pojavila”, rekao je Maliki.

“Naravno, ne očekujemo da se dogode čuda na običnom sastanku u Moskvi, ali vjerujem da bi trebali uskoro slijediti drugi sastanci u regiji.”

Sastanak dolazi nekoliko dana nakon što je premijer Palestinske samouprave (PA) Mohammad Shtayyeh najavio ostavku svoje vlade koja upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale. Kao razloge ostavke naveo je eskalaciju nasilja na okupiranom području i rat u Gazi.

“Vidim da sljedeća faza i njeni izazovi zahtijevaju nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novu stvarnost u Gazi i potrebu za palestinskim konsenzusom koji se temelji na jedinstvu i njegovom proširenju na palestinsku zemlju”, rekao je u ponedjeljak.

Shtayyeh, koji će ostati na poziciji vršioca dužnosti dok se ne imenuje novi premijer, rekao je da će nova administracija morati uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Gazi nakon pet mjeseci intenzivnih izraelskih bombardiranja.

No, njegova ostavka signalizirala je pomak koji naglašava želju predsjednika Mahmouda Abbasa da osigura da Palestinska samouprava zadrži pravo na vodstvo, dok raste međunarodni pritisak za oživljavanje napora za stvaranje palestinske države.

Nepopularnost vlasti među Palestincima

Palestinska samouprava je osnovana prije 30 godina kao dio mirovnog sporazuma iz Osla, trpi široke kritike o svojoj učinkovitosti, a njeni čelnici nemaju praktičnu moć. Duboko je nepopularna među Palestincima.

Ali Maliki, koji je govorio na marginama Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi, rekao je da je ostavka vlade osmišljena kako bi spriječila međunarodne partnere da kažu da PA ne sarađuje.

“Želimo pokazati našu spremnost… da se angažiramo i budemo spremni, a ne samo da se na nas gleda kao na prepreku provedbi bilo kojeg procesa koji bi trebao ići dalje”, rekao je.

Izrael je ranije rekao da neće prihvatiti da PA upravlja Gazom nakon rata i obećao je da će “uništiti” Hamas nakon njegovog napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.139 Izraelaca.

U pet mjeseci rata, najmanje 30.000 palestinskih civila ubijeno je u odgovoru Izraela na napad, prema informacijama Ministarstva zdravstva u Gazi.

Izvor: Al Jazeera