Trump nema dovoljno sredstava da plati punu kauciju

Bivšem predsjedniku SAD-a određena je kazna od 354,9 miliona dolara, a koja je zbog kamata do prošle sedmice narasla na 454,2 miliona dolara.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump također nastoji izbjeći plaćanje pune kaucije jer se očekuje da će uložiti žalbu i na prošlomjesečnu presudu za klevetu od 83,3 miliona dolara u korist spisateljice E. Jean Carroll (Andrew Kelly/REUTERS)

Bivši američki predsjednik Donald Trump ne može isplatiti ukupni iznos kaucije iz presude za prevaru teške 454,2 miliona dolara i predlaže depozit od 100 miliona dolara pod prijetnjom prinudnog izvršenja, rekli su njegovi advokati u srijedu.

Trump je uložio žalbu na presudu sudije Arthura Engorona sa suda države New York na Manhattanu od 16. februara, prema kojoj je dobio trogodišnju zabranu obavljanja neke visoke pozicije u njujorškim firmama i traženje kredita od banaka registriranih u toj saveznoj državi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Presuda je to Engorona u slučaju koji je pokrenula njujorška tužiteljica Letitia James, koja je optužila bivšeg predsjednika i njegovu porodičnu firmu da su precijenjivali vrijednost imovine radi preuveličavanja neto vrijednosti i sticanja oboljih uvjeta kreditiranja i osiguranja.

Izbjegava plaćanje pune kaucije

Sudija je Trumpu odredio kaznu od 354,9 miliona dolara koja je zbog kamata do prošle sedmice narasla na 454,2 miliona dolara. Kamate svaki dan rastu za novih 112.000 dolara.

U podnesku žalbenom sudu, Trumpovi advokati su rekli da bi “ovaj pretjerano visok iznos iz presude, u kombinaciji s nezakonitom i protuustavnom zabranom svakog novog kreditiranja onemogućio ugovaranje kredita pod prijetnjom prinudnog izvršenja, pa tako i uplatu cjelokupne kaucije”.

Tvrde da bi kaucija od 100 miliona dolara, zajedno s brojnim Trumpovim nekretninama, pod stalnim nadzorom sudskog nadzornika imenovanim za Trumpovu organizaciju bila više nego dovoljna za podmirivanje kazne.

Trumpovi advokati također su tražili privremenu obustavu izvršenja presude tokom žalbenog postupka, rekavši da bi pretrpio “nepopravljivu štetu” bude li ga tužiteljica James prisilila na prodaju nekretnina kako bi namaknuo sredstva.

Bivši predsjednik također nastoji izbjeći plaćanje pune kaucije jer se očekuje da će uložiti žalbu i na prošlomjesečnu presudu za klevetu od 83,3 miliona dolara u korist spisateljice E. Jean Carroll.

U tom je slučaju uložio molbu sudiji da mu dopusti žalbu bez kaucije ili plaćanje iste bez mogućnosti prindudnog izvršenja u iznosu od najviše 24,5 miliona dolara.

Izvor: Agencije