Porodica traži ostatke hrane ispod ruševina uništene kuće u Gazi

Blogeri su na društvenim mrežama dijelili video klip palestinske porodice u sjevernom Pojasu Gaze, koja traga za hranom ispod ruševine njihove kuće.

Foto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

U svjetlu sve veće gladi u Gazi, te svakodnevnih scena ljudske patnje, blogeri su na društvenim mrežama dijelili video klip palestinske porodice u sjevernom Pojasu Gaze, koja traga za hranom ispod ruševine njihove kuće, koju je uništila izraelska okupaciona vojska.

Ova scena, izazvala je sažaljenje i solidarnost s tom porodicom i ostalim koji dijele ovu tešku sudbinu u Gazi, ali i bijes zbog oskudice u pomoći i činjenice da ih je svijet ostavio na cjedilu, pored svih stradanja kojima su izloženi, a u svjetlu okupacije koja nameće opsadu Pojasa i podvrgava ga izgladnjivanju.

Aktivisti su mišljenja da ova scena pokazuje samo dio patnje i gladi stanovništva pod opsadom, kao i nedostatnost pomoći koja stiže na sjever Pojasa Gaze, od početka rata 7. oktobra, pozivajući na akciju spašavanja tih ljudi od gladi.

Ovi pozivi, uslijedili su nakon što je jučer (utorak) palestinski aktivista i bloger, Hamza Abu Toha, na svojim nalozima na društvenim mrežama objavio video snimak, na kojem se vidi kako članovi njegove porodice tragaju za zalihama hrane ispod svoje srušene kuće koju je njegova majka držala u kuhinji, dok je ona, sjedeći, nastojala da im pomogne uklanjajući zemlju sa knjiga iskopanih ispod ruševina.

Abu Toha je, opisujući situaciju u kojoj se našla njegova porodica, rekao: “Kako je zavladala glad na sjeveru Gaze, mi posjećujemo ruševine naše kuće, tragajući za dva kilograma riže koju je Musab ostavio prije svog odlaska u Kairo i šakom leće koju je Mohammed sklonio prije svoje imigracije na jug Pojasa. Grupa ukućana, na čijem čelu se nalazim, traga i za knjigama zatrpanim u ovim ruševinama.”

Glad hara sjevernom Gazom

Abu Toha dodaje: “Tragamo i za knjigama kojima smo bili napunili našu kuću”, kazavši: “Što se moje majke tiče, ona se zaklinje da je ubrala masline i natopila ih u ulje i biber u flašama, u desni ugao kuhinje. A otac, on je stajao sam. Sanja o prekidu vatre i gradnji male sobe, nakon što je došao do nešto drveta od polica moje biblioteke.”

Aktivista Bara’ Nazar Rayan, na svom nalogu na platformi X, prokomentarisao je situaciju riječima: “Glad i dalje hara sjevernim Pojasom Gaze”, a novinar Hossam Al-Sukari je, na svom računu napisao: “Oni tragaju za rižom, lećom i knjigama, unutar onoga što je ostalo od njihovih kuća.”

Blogerka Rima Essam, na svom nalogu, na platformi X, je napisala: “Hamza, brat pjesnika Musaba Abu Tohe, i porodica u sjevernoj Gazi, dok kopaju po ruševinama svoje kuće, u potrazi za hranom za izgladnjele stomake, također tragaju i za hranom za um, knjigama iz ogromne biblioteke. U isto vrijeme, u potrazi su i za dostojanstvom, pa od ostataka drveta od uništene biblioteke, maštaju kako da naprave sobu, a tragaju i za maminom posebnom bocom sa maslinama.”

Aktivista Hamza Abu Toha je ranije, prije otprilike sedam dana, na platformi X, podijelio sa javnošću neke od scena gladi sa kojom se suočavaju stanovnici sjevera Pojasa. U potrazi za malo mesa i riže kao “poklon za svoju ženu” koja se tek porodila, rekao je na X platformi: “U sjevernom Pojasu, živimo u vrlo teškim humanitarnim uvjetima, još od početka rata u Gazi, posebno u vrijeme supruginog nošenja prvog našeg djeteta, koje se rodilo prije svega tri dana.”

Abu Toha objašnjava da je došao do te hrane, rekavši: “A o blagodatima svoga Gospodara, kazuj.” (Kur'an) ‘Ovo je opskrba od Boga, do koje sam došao nakon pet dana potrage u Sjevernom Pojasu. Meso sam namijenio svojoj supruzi koja nam je rodila dijete. Danas je sedam dana našem sinu Aliju. Ovo jelo, poklon je za moju suprugu, jer nam je rodila dijete.” Dodao je: “Možda mislite da je malo, ali ovaj komad mesa košta 75 dolara, a ovo malo riže 25 dolara. Zar ne mislite da je ovo vrijedan poklon’!”

Izvor: Al Jazeera i agencije