Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Novi vojni komandant bit će imenovan do aprila, kada će Nielsen napustiti svoju poziciju nakon tri godine u toj ulozi.

Danska je prošle godine obećala da će uložiti 21 milijardu dolara u vojsku u narednih deset godina (Bo Amstrup/EPA-EFE)

Načelnik Generalštaba danske vojske, general-major Gunner Arpe Nielsen, podnio je ostavku uoči rekonstrukcije vojske članice NATO-a koju je donijela ruska invazija na Ukrajinu, saopćile su danske oružane snage.

Nielsen je prošle godine priznao da su početak rata u Ukrajini i rastuća vojna prijetnja iz Rusije otkrili velike nedostatke u sposobnosti Danske da brani svoju teritoriju i ispuni obaveze prema NATO-u.

Obećana dodatna ulaganja

“To vidim kao frustraciju time što su političari vrlo zatvoreni u pogledu toga kako treba trošiti novac. Ništa se ne radi kako bi se ojačala vojska. Političari stalno govore o potrebi ulaganja, ali novac još nije stigao do vojnika”, rekao je nezavisni vojni analitičar Hans Peter Michaelsen za Reuters, a prenosi Fena.

Danska je pod pritiskom da vrati vojnu potrošnju na cilj NATO-a od dva posto BDP-a. Vojna pomoć Ukrajini, uključujući donaciju borbenih aviona F-16, pomogla je Danskoj da ispuni taj cilj, iako velika ulaganja u vlastite snage tek treba da se materijaliziraju.

Danska je prošle godine obećala da će uložiti 143 milijarde danskih kruna (21 milijardu dolara) u vojsku u narednih deset godina.

Nielsen će preuzeti novu ulogu zamjenika načelnika razvoja i planiranja za oružane snage. Očekuje se da će njegov nasljednik uskoro biti imenovan i početi s radom na toj funkciji 1. aprila, zaključuje se u saopćenju oružanih snaga.

Novi vojni komandant bit će imenovan do aprila, kada će Nielsen napustiti svoju poziciju nakon tri godine u toj ulozi.

Izvor: Agencije