Kina i Rusija žele ojačati koordinaciju na azijsko-pacifičkom području

Kina je spremna kontinuirano jačati stratešku koordinaciju između dvije strane u međunarodnim multilateralnim platformama.

Predsjednici Kine i Rusije Xie Jinping i Vladimir Putin potpisali su prošle godine sporazum o jačanju veza (Xie Huanchi/EPA-EFE/Xinhua)

Kina i Rusija trebale bi ojačati komunikaciju i koordinaciju u azijsko-pacifičkim poslovima i zajednički čuvati regionalnu sigurnost, stabilnost i razvoj, objavilo je Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

Zamjenik Kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong, koji je u ponedjeljak i utorak boravio u Moskvi, rekao je da bi Kina i Rusija trebale igrati “bolju ulogu sidra stabilnosti u promjenjivim okolnostima stoljeća”, objavilo je Ministarstvo.

Kina je spremna kontinuirano jačati stratešku koordinaciju obje strane u međunarodnim multilateralnim platformama, rekao je Sun u Moskvi.

Jačanje saradnje

Sun je naglasio kineske nade u produbljivanje “koordinacije” u azijsko-pacifičkoj regiji, veličajući ulogu Šangajske organizacije za saradnju (SCO), euroazijske političke, ekonomske, međunarodne sigurnosne i odbrambene organizacije osnovane 2001.

Također se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Dvije su zemlje razmijenile i stavove o ukrajinskoj krizi te situaciji na Korejskom poluotoku, povrh drugih međunarodnih i regionalnih pitanja, ali u saopćenju Ministarstva detalji razgovora nisu navedeni.

Sun je rekao kako Kina podržava Rusiju da ove godine preuzme predsjedavanje BRICS-om.

Rusija je preuzela predsjedavanje za 2024. na zahtjev Brazila, a planira održati samit BRICS-a u gradu Kazanu u oktobru. BRICS, blok zemalja u razvoju uključuje Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju i Južnu Afriku.

Sumnje Zapada

Zapad u posljednje dvije godine s povećanom zabrinutošću posmatrao Moskvu i Peking dok jačaju veze u trgovini i odbrani.

Peking je ljutito odgovorio jer su kineske kompanije stavljene na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog njihove uloge u pomaganju Rusiji u izbjegavanju trgovinskih sankcija uvedena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Moskva u Peking gledala kao u ključnu ekonomsku slamku spasa usljed sankcija, dok je Kina imala koristi od uvoza jeftine energije i pristupa velikim ruskim prirodnim resursima.

U isto vrijeme, interes Kine za rijetko naseljenu, resursima bogatu, dalekoistočnu regiju Rusije već se dugo gleda s određenom zabrinutošću u Moskvi, koja se nalazi 11 vremenskih zona zapadno.

Odvojeno, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u srijedu da će njegov posebni predstavnik za euroazijska pitanja početkom marta posjetiti Rusiju, Poljsku, Ukrajinu, Njemačku i Francusku kako bi promovirao političko rješenje ukrajinske krize.

Izvor: Agencije