Jenin bataljon: Nanijeli smo značajne gubitke izraelskim vojnicima

Jenin bataljon, koji je povezan sa Brigadama al-Quds, saopćio je da je učestvovao u sukobima s izraelskim snagama na Zapadnoj obali, koji su intenzivirani od početka rata u Gazi.

Eskalirali su izraelski upadi u gradove i mjesta na Zapadnoj obali tokom rata u Gazi (AP Photo/Majdi Mohammed)

Okupatorske snage su se povukle iz grada Jenin i njegovog kampa na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što su u njega upali u zoru u srijedu. Sukobili su se sa borcima otpora, uništili infrastrukturu i opkolili periferiju kampa. Upali su i u grad Yatta južno od Hebrona i selo Al-Walaja kod Betlehema, sprovodeći racije i hapšenja.

Jenin bataljon, koji je povezan sa Brigadama al-Quds, potvrdio je da je učestvovao u nasilnim sukobima s izraelskim snagama i da je nanio teške gubitke okupatorskim vojnicima i vozilima.

Dopisnik Al Jazeere javio je da su izraelskli buldožeri uništili ulice i infrastrukturu na periferiji kampa Jenin koji su bili sanirani nekoliko dana prije. Istakao je da se upadi i razaranja dešavaju dok nadlijeću izviđački avioni i snajperski timovi se raspoređuju na raznim lokacijama.

Palestinska novinska agencija je potvrdila da je jedan mladić manje povrijeđen tokom bombardiranja iz izraelskog drona u istočnom dijelu kampa Jenin te da su okupatorske snage uhapsile radnika hitne pomoći.

Brojne izraelske racije

Lokalne palestinske platforme objavile su video-isječke koji dokumentiraju napad izraelskih okupatorskih snaga na grad Ya'bad, koji se nalazi zapadno od grada Jenina.

Dopisnik Al Jazeere je potvrdio da su okupatorski vojnici gađali učenike na kružnom toku Tariq Bin Ziyad u Hebronu.

Dodao je da su s mašinerijom upali u selo Al-Walaja kod Betlehema te gradove Al-Mazraa al-Gharbiyya, Birzeit i Qalqilyu sjeverno od Ramallaha. Također je rekao da su upali u grad Yatta južno od Hebrona, gdje su uhapsili oko 19 Palestinaca i sproveli racije.

U utorak je okupatorska vojska ubila četiri Palestinca, trojicu od njih u gradu Tubasu i obližnjem kampu Al-Fara'a, a četvrti je ubijen na kontrolnom punktu Mazmoria (između Betlehema i Jerusalema).

Od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra 2023. eskalirali su napadi doseljenika na Zapadnoj obali, a izraelska vojska je pojačala upade i hapšenja, ostavljajući više od 410 mrtvih i oko 4.600 ranjenih, prema navodima palestinskog Ministarstva zdravlja.

Izvor: Al Jazeera i agencije