Izraelski televizijski kanal otkriva ‘nacrt’ sporazuma o razmjeni zarobljenika s Hamasom

Američki predsjednik Joe Biden rekao je tokom intervjua za NBC da je Izrael spreman zaustaviti svoje napade u Gazi tokom mjeseca ramazana u skladu sa sporazumom o prekidu vatre koji vodi ka oslobađanju zarobljenika.

Pripadnici Brigada Al-Qassam prilikom predaje zarobljenika u okviru jedinog postignutog sporazuma o primirju u Gazi (Al Jazeera)

Izraelski televizijski kanal otkrio je u utorak navečer sadržaj navodnog nacrta sporazuma, koji je sačinjen tokom “sastanka u Parizu”, o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela. Prema tvrdnjama tog kanala, sporazum predviđa oslobađanje 40 zarobljenika iz Pojasa Gaze u zamjenu za 404 palestinska zatvorenika koje drži Izrael.

Izraelski Channel 13, koji je u utorak objavio nacrt, tvrdi da je dogovor postignut prošlog petka u francuskoj prijestolnici nakon pregovora u kojima su učestvovali Katar, Egipat, Sjedinjene Američke Države i Izrael.

Prema izraelskom kanalu, dokument “uglavnom sadrži detalje prve faze iskristaliziranog sporazuma koji je odobrio Izrael”.

“Prva faza bi trajala 40 dana, a za to vrijeme će vladati primirje u Pojasu Gaze”, dodaje se.

Prema nacrtu prijedloga, ”u prvoj fazi će biti pušteno 40 zarobljenika, među kojima je 15 osoba starijih od 50 godina, 13 bolesnika, sedam žena i pet vojnikinja”.

S druge strane, nacrt predviđa ”oslobađanje 404 palestinska zatvorenika, uključujući 15 zatvorenika osuđenih na dugotrajne zatvorske kazne te 47 zatvorenika koji su pušteni na slobodu prema sporazumu Shalit iz 2011, a Izrael ih je kasnije ponovno uhapsio”, navodi isti izvor.

Aranžmani dogovoreni u prvoj fazi predloženog dogovora neće se primjenjivati na drugu fazu, o kojoj će se naknadno voditi odvojeni pregovori, kako je prenio kanal.

Prema istom izvoru, nacrt, također, predviđa ”povećanje dopremanja humanitarne pomoći u Gazu kako bi se postigao cilj da u Gazu dnevno uđe 500 kamiona pomoći do kraja prve faze”.

Channel 13 citira neimenovanog zapadnog zvaničnika koji je rekao: “Dokument su sastavili Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat.”

Nijedno službeno tijelo nije potvrdilo autentičnost dokumenta koji je objavio izraelski kanal ili njegovog sadržaja.

Američki optimizam

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je američka administracija optimistična u pogledu skorog postizanja sporazuma o privremenom prekidu vatre u Gazi.

Kirby je objasnio da je njegov tim “uključen u razgovore za kristalizaciju sporazuma, ali to ne znači utrkivanje s vremenom prije početka mjeseca ramazana”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je tokom intervjua za NBC da je Izrael spreman zaustaviti svoje napade u Gazi tokom mjeseca ramazana u skladu sa sporazumom o prekidu vatre koji vodi ka oslobađanju zarobljenika.

Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN) govorila je o ”opreznom optimizmu u pregovorima, ali da i dalje postoje veliki jazovi”.

KAN je dodao u izvještaju u utorak navečer da bi “izraelska delegacija koja se nalazi u Kataru trebala primiti Hamasov odgovor na neka od kontroverznih pitanja o kojima se raspravljalo tokom razgovora”.

Izrael je u ponedjeljak poslao pregovarački tim iz Mossada i vojske u Dohu kako bi se nastavili pregovori o sporazumu i dobio Hamasov odgovor o tome.

Nema pomaka

U Dohi je Majed al-Ansari, glasnogovornik Katarskog ministarstva vanjskih poslova, rekao da je Katar optimističan u vezi s pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da se nada prekidu neprijateljstava tokom mjeseca ramazana, ali je potvrdio da još ne postoji nikakav sporazum između Hamasa i Izraela.

Na konferenciji za novinare u utorak u Dohi Al-Ansari je dodao: “Pozivamo sve strane na smirivanje i nastojimo postići ovaj cilj uprkos preprekama koje postoje”. Naglasio je da se nastavljaju napori na različitim nivoima u pogledu posredovanja, a govorio je o optimizmu u svjetlu nastavka pregovora, ali da nema ”ništa novo što bi se moglo saopćiti”.

Naglasio je kako se Katar nada da će dvije strane uspjeti zaustaviti neprijateljstva tokom mjeseca ramazana te istakao da Doha “ne može komentirati” izjave američkog predsjednika o mogućnosti postizanja sporazuma o prekidu vatre sljedećeg ponedjeljka.

Glasnogovornik Katarskog ministarstva vanjskih poslova kritizirao je odsustvo međunarodnog pritiska za dopremanje pomoći u Gazu, imajući u vidu smanjenje količine humanitarne pomoći koja je u posljednje vrijeme ušla u Pojas. “Bolno je to što je humanitarni aspekt uključen u pregovore”, dodao je.

Tel Aviv procjenjuje da palestinski otpor u Pojasu Gaze drži oko 134 zarobljenih Izraelca, uključujući i vojnike, dok izraelska okupacija u svojim zatvorima drži čak 8.800 Palestinaca, prema zvaničnim palestinskim i izraelskim izvorima.

Zahvaljujući katarskom posredovanju, uz egipatsko-američku podršku, postignuto je privremeno humanitarno primirje 24. novembra, koje je trajalo sedmicu. Tokom primirja je oslobođeno 240 palestinskih zatvorenika iz okupacijskih zatvora u zamjenu za oslobađanje više od 100 zarobljenika koje je držao palestinski otpor u Gazi, među kojima je bilo oko 80 Izraelaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije