Al-Qassam iz Libana gađa izraelske vojne lokacije desecima projektila

Izraelska vojska je saopćila da su njeni avioni bombardirali skladište municije Hezbollaha i vojne zgrade u oblastima Khirbet Selm i Ramyah, u južnom Libanu.

Al-Qassam lansirao dvije salve po 40 raketa iz južnog Libana (Kawnat Haju//AFP)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, objavile su da su u dva navrata, iz južnog Libana, ispalile po 40 raketa prema izraelskim vojnim položajima, kao odgovor na izraelske zločine u Gazi i atentate na njihove vođe u južnom predgrađu Bejruta.

Dodale se da su bombardovale štab 769. istočne brigade, kamp Gibor i kasarnu na aerodromu u Beit Hillelu.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da su iz južnog Libana, ispaljene dvije salve raketa prema izraelskim položajima u Galilejskom prstu, primjećujući eksplozije izraelskih projektila presretača u zračnom prostoru pograničnih sela, u istočnom pojasu južnog Libana.

Dodao je da su dva izraelska napada ciljala okolinu grada Beit Lev u južnom Libanu, dok su se, po drugi put, od srijede ujutro, sirene oglasile u Kiryat Shmoni i Galilejskom prstu.

S druge strane, izraelski Channel 12, javio je da je iz Libana lansirano 14 projektila na grad Kiryat Shmonu, na sjeveru Izraela, dok je okupaciona vojska navela da je zabilježila ispaljivanje deset projektila u pravcu gradova u Galileji, te da je jedan od njih pao u unutrašnjost Kiryat Shmone.

Štete

Portparol izraelske policije, prijavio je štetu na imovini, kao rezultat lansiranja većeg broja raketa, koje su pale u blizini Kiryat Shmone.

Izraelski kanal je dodao da je jedna raketa presretnuta, dok je druga pala na zgradu u Kiryat Shmoni, a da su dvije rakete pale na dva otvorena područja, bez ljudskih žrtava i materijalne štete. Također je objavljeno da je nastala materijalna šteta tokom nedavnog libanskog bombardovanja grada Beit Hillela u Gornjoj Galileji, dok su se sirene oglasile u više gradova na sjeveru Izraela, u blizini granice s Libanom.

U međuvremenu, izraelska vojska je saopćila da su njeni avioni bombardirali skladište municije Hezbollaha i vojne zgrade u oblastima Khirbet Selm i Ramyah, u južnom Libanu.

Dan nakon eskalacije vojnih udara u dubini libanske teritorije, u ponedjeljak, povremeni sukobi Izraela i Hezbollaha od 8. oktobra prošle godine, prerasli su u razmjenu vatre na linijama razgraničenja.

Jučer je Hezbollah objavio da je dva puta bombardovao zračnu bazu Meron u Jabal al-Jarmaqu, raketama iz više artiljerijskih oruđa, kao i da je gađao štab 146. divizije sa nekoliko desetaka raketa Katjuša, kao odgovor na izraelsko bombardovanje okoline grada Baalbeka, u istočnom Libanu, u ponedjeljak.

U znak solidarnosti s Pojasom Gaze, koji je podvrgnut razornom izraelskom ratu, Hezbollah i palestinske frakcije u Libanu, razmjenjuju artiljerijsku paljbu s izraelskom vojskom, uz ljudske žrtve sa obje strane.

Izvor: Al Jazeera