Al-Duwairi: Izraelska vojska će se morati povući pred brigadom Al-Zaytoun

Žestina sukoba u Al-Zaytounu potvrđuje da otpor efikasno vodi odbrambenu bitku i u najgorem scenariju, uprkos ogromnoj vojnoj snazi ​​Izraela.

Priroda terena pomaže otporu da vodi borbe iza neprijateljskih linija, kaže general-major Fayez al-Duwairi (Al Jazeera)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, saopćile su da njihovi borci vode žestoke sukobe iz neposredne blizine i iza neprijateljskih linija, snaga i vozila u naselju Al-Zaytoun, istočno od grada Gazae

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, kaže da izraelska okupatorska vojska neće moći eliminisati Brigadu Al-Zaytoun, jednu od specijaliziranih vojnih jedinica za napad Brigada Al-Qassam i da neće moći kontrolisati situaciju te će biti primorana na povlačenje kako bi izbjegla gubitak.

Al-Duwairi u analizi za Al Jazeeru na arapskom jeziku kaže da žestina sukoba u Al-Zaytounu potvrđuje da Palestinci efikasno vode odbrambenu bitku i u najgorem scenariju, uprkos ogromnoj snazi izraelske vojske.

Ističe da je naselje Al Zaytoun u direktnim sukobima sa izraelskim snagama od prvog dana kopnene bitke.

Istakao je da priroda terena pomaže otporu da vodi borbe iza neprijateljskih linija i daje mu priliku da napadne okupatorske snage.

Otpor efikasan u ispaljivanju raketa

Ove operacije potvrđuju, smatra Al-Duwairi – da tvrdnje Izraela o razbijanju Brigada Al-Qassam i njihovih regulatornih okvira u regiji nisu tačne, a žestina bitaka u naselju Al-Zaytoun pokazuje da struktura borbenog otpora u sjevernom dijelu nije uništena. Brigade Al-Qassam su obnovljene i djeluju u partnerstvu s ostalim frakcijama, posebno Brigadama Al-Quds, vojnim krilom Islamskog džihada.

Da je stepen štete nanesene otporu u aktuelnom ratu bio težak kao što tvrdi izraelski premijer Benjamin Netanyahu, brigade otpora bi propale, kaže Al-Duwairi, ali se to nije dogodilo, pozivajući se na izjave bivših generala okupatorske vojske.

Govoreći o posljedicama bombardovanja Askhelona i naselja oko Pojasa Gaze raketnim salvama Brigada Al-Quds, Al-Duwairi kaže da je otpor i dalje efikasan u ispaljivanju raketa te da to šalje poruku doseljenicima, od kojih neki razmišljaju o povratku u to područje, da se preispitaju.

S druge strane, nijedan projektil nije ispaljen na centralni dio Izraela od početka razgovora u Parizu o prekidu vatre i razmjeni talaca, jer bi se to negativno iskoristilo protiv Palestinaca, kaže Al-Duwairi.

Izvor: Al Jazeera