Ukrajinski saveznici u Parizu, Macron pozvao na veću pomoć Kijevu

Dvadesetak evropskih čelnika okupilo se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku evropske odlučnosti u vezi s Ukrajinom.

Macron je pozvao svoje evropske kolege u Elizejsku palaču na sastanak kako bi razgovarali o tome kako povećati snabdijevanje Ukrajine (Gonzalo Fuentes/EPA-EFE/POOL)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da postoji konsenzus među evropskim zemljama da bi trebale biti spremne na mogući napad Rusije na njih u nadolazećim godinama, te da je potrebno uložiti više napora kako bi se Ukrajini pomoglo finansijski i vojno, prenosi Hina.

Dvadesetak evropskih čelnika okupilo se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku evropske odlučnosti u vezi s Ukrajinom i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno dobiti rat u trećoj godini.

“Primijetio sam da su manje-više sve zemlje zastupljene za ovim stolom rekle, da je zajednički konsenzus da bismo trebali biti spremni za nekoliko godina da Rusija napadne neku od tih zemalja”, rekao je Macron.

“Svi se slažemo da ne želimo ići u rat s ruskim narodom, ali smo odlučni držati eskalaciju pod kontrolom”, rekao je, dodajući da je cilj sastanka bio vidjeti kako “učiniti više u vojnom smislu i u smislu budžetske podrške” Ukrajini.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne isključuje ni raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini.

Macron je nakon završetka konferencije rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine.

Macron je pozvao svoje evropske kolege u Elizejsku palaču na sastanak kako bi razgovarali o tome kako povećati snabdijevanje Ukrajine oružjem i municijom usred, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica.

Nedostatak municije zabrinjava Kijev

“Postojao je veliki osjećaj hitnosti”, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte novinarima nakon sastanka. Dodao je da čelnici stoje iza češke inicijative za kupovinu municije u cijelom svijetu za slanje u Ukrajinu. Češki premijer Petr Fiala rekao je da je oko 15 država potpisalo inicijativu za kupovinu stotina hiljada komada municije iz trećih zemalja, nešto oko čega je Francuska u početku bila oprezna jer želi dati prioritet razvoju vlastite evropske industrije, ali francuski dužnosnici rekli su da razmatraju taj prijedlog.

Zalihe municije postale su kritično pitanje za Kijev. Evropska unija, međutim, ne ispunjava svoj cilj da do marta pošalje Ukrajini milion granata.

“Želimo Putinu poslati vrlo jasnu poruku, da on neće pobijediti u Ukrajini”, rekao je novinarima prije sastanka savjetnik francuskog predsjednika. “Naš cilj je srušiti tu ideju koju on želi da vjerujemo da će nekako pobijediti.”

Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske, Ukrajina je pretrpjela neuspjehe na istočnim ratištima, a njezini generali žalili su se na nedostatak oružja i vojnika.

Obraćajući se čelnicima putem videolinka, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podržao je Macronovo upozorenje o eskalaciji sukoba:

“Moramo osigurati da Putin ne uspije uništiti naša postignuća i da ne može proširiti svoju agresiju na druge države.”

Njemački kancelar Olaf Scholz, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, kao i čelnici Španije, Portugala, Poljske te skandinavskih i baltičkih zemalja bili su među prisutnima.

Sjedinjene Američke Države predstavlja pomoćnik državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Jim O'Brien.

Izvor: Agencije