Telegraph: Nevidljivi avion pete generacije na kineskom nosaču

Kineski nosači aviona lansiraju svoje avione sopstvenim pogonom preko nagnute rampe, što zahtijeva mnogo manje energije od katapulta, ali i utiče na nosivost aviona.

Borbeni avioni J-15 na kineskom nosaču aviona Liaoning, tokom obuke na moru (China Military/Li Tang/AFP)

List The Telegraph nije krio iznenađenje pojavom najnovijeg kineskog nevidljivog lovca na najstarijem nosaču aviona u Kini ovog mjeseca, zapitavši se da li Peking namjerava da rasporedi nove i glomazne avione Shenyang J-35 na stare nosače aviona?

List smatra da bi ovakav razvoj događaja mogao da zakomplicira američke pomorske ratne planove, zbog potrebe da se uzme u obzir povećanje kapaciteta rastuće flote kineskih nosača aviona, iako kineska mornarica, u poređenju sa 11 nosača aviona američke ratne mornarice, trenutno ima samo dva, a oni su Liaoning, obnovljeni bivši sovjetski nosač aviona, i njegova unaprijeđena verzija, Shandong.

Nenuklearni Liaoning i Shandong predstavljaju ogroman napredak za kinesku flotu, ali nisu bez nedostataka, jer im nedostaju katapulti na parni ili električni pogon koji su standardni na američkim nosačima aviona na nuklearni pogon čija težina iznosi čak 100.000 tona.

Kineski nosači aviona lansiraju svoje avione sopstvenim pogonom preko nagnute rampe, što zahtijeva mnogo manje energije od katapulta, ali i utiče na nosivost aviona. Međutim, glavni lovac koji se lansira sa američkog nosača aviona, pod krilima nosi osam tona teškog oružja, dok se sa kineskog može lansirati avion J.15 sa oružjem težine do 1,5 tone.

Jak protivnik

To, prema listu, znači da su kineski nosači aviona znatno nefunkcionalniji od onih američkih, jer na sebi ne mogu nositi veliki broj aviona i bezbjedno ih lansirati u isto vrijeme, osim ako im se u narednim godinama ne pridruži nosač Fujian, čija nosivost iznosi 80.000 tona.

Fujian može bezbjedno da plovi sa širokim spektrom borbenih aviona na sebi, uključujući i teške avione za rano upozorenje, te nije slučajno da kineska industrija žuri da razvije nove tipove aviona za nosač Fujian.

J-35, koji je još uvijek u razvoju, smatra se najnaprednijim od ovih novijih aviona. On je približan pandan američkom nevidljivom lovcu F-35 i ima odlične karakteristike izbjegavanja radara. Fujianova sposobnost da ga lansira na moru kazuje da je isti ozbiljan pandan američkim proizvođačima aviona.

Pojava makete J-35 u njegovoj stvarnoj veličini na površini nosača Liaoninga ove zime, ukazuje na to da Kina planira polijetati novim avionom i sa svojih starih nosača aviona, što prijetnju čini ozbiljnijom, ukoliko se ona obistini i Kina izvrši invaziju na Tajvan. U isto vrijeme, Sjedinjene Američke Države, pokazuju čvrstu predanost odbrani demokratije u Tajvanu.

List zaključuje da bi Amerikanci morali pretpostaviti da će svi kineski nosači aviona imati mogućnost lansiranja nevidljivih lovaca i da bi se morali pripremiti kako bi im se mogli suprostaviti.

Izvor: Al Jazeera