Svjedočenja žena iz Gaze, koje su bile žrtve seksualnog nasilja izraelske vojske

Prema dokumentaciji Monitora za ljudska prava, zatočene Palestinke su mučene, premlaćivane, skidane i prijetilo im se silovanjem.

Organizacija za ljudska prava vjeruje da je vjerovatno veći broj zatvorenica doživio teška zlostavljanja, ali se boje govoriti o tome (Al Jazeera)

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava saopćio je da je dokumentirao nova svjedočenja palestinskih zatočenica iz Pojasa Gaze, koje su bile izložene seksualnom nasilju, mučenju, nečovječnom postupanju, pretresima do gole kože, seksualnom uznemiravanju i prijetnjama silovanjem dok ih je izraelska vojska držala u pritvoru u različitim periodima.

Prema svjedočenjima zatočenica koje su nedavno puštene na slobodu, nakon što su provele različite periode zatočeništva, bile su izložene surovim praksama koje podrazumijevaju mučenje, uključujući brutalno premlaćivanje te prijetnje silovanjem ako ne poslušaju naređenja policajaca.

Također, prisiljavali su ih da se skinu potpuno gole radi pretresa pred muškarcima vojnicima. Verbalno su ih vrijeđali, stavljali lisice na ruke i poveze na oči na duži vremenski period.

Zatvorene u kavezima

Pripadnici izraelske vojske držali su ih zatvorenim u kavezima po hladnom vremenu, uskraćivali su im hranu, lijekove, neophodnu medicinsku njegu i higijenske potrepštine za žene. Stalno su im prijetili da će im uskratiti pravo da viđaju svoju djecu.

Izraelska vojska je, osim svega toga, pljačkala njihov novac i imovinu koju su imale sa sobom u trenutku hapšenja.

Euro-Med Monitor navodi u saopćenju da je njihov tim lično intervjuirao desetine žena na terenu, koje su izjavile da su bile seksualno i verbalno uznemiravane. Organizacija za ljudska prava vjeruje da je vjerovatno veći broj zatvorenica doživio takva kršenja prava, ali da im je neugodno govoriti o tome zbog društvenih normi, traume ili zabrinutosti za sigurnost, jer bi im se izraelska vojska mogla osvetiti, progoniti ih ili ubijati.

Izvor: Al Jazeera