Sjeverna Koreja šalje Rusiji hiljade kontejnera municije

Stotine sjevernokorejskih tvornica municije rade na oko 30 posto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i električne energije, ali one koje proizvode granate za Rusiju rade ‘punom parom’.

Lideri Sjeverne Koreje i Rusije najavili su unaprijeđenje saradnje (Artem Geodakyan/Sputnik/Pool/REUTERS)

Sjeverna Koreja otpremila je od jula u Rusiju oko 6.700 kontejnera s milionima komada municije kako bi podržala rat protiv Ukrajine, u znaku dogovora o razmjeni oružja, objavili su južnokorejski mediji pozivajući se na ministra odbrane, prenosi Hina.

Na konferenciji za lokalne medije južnokorejski ministar Shin Won-sik rekao je da bi se u kontejnerima moglo nalaziti i više od tri miliona topovskih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

“Moguće je i da se radi i o kombinaciji, a može se zaključiti da je poslano barem nekoliko miliona granata”, rekao je ministar Shin, prema novinskoj agenciji Yonhap.

Stotine sjevernokorejskih tvornica municije rade na oko 30 posto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i električne energije, a one koje proizvode granate za Rusiju rade “punom parom”, dodao je, ne navodeći izvor informacija.

Jačanje saradnje

Seul i Washington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine.

I Rusija i Sjeverna Koreja to su porekle, iako su obećale jačanje vojne saradnje.

Američki State Department objavio je u petak da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 10.000 kontejnera municije ili slične opreme od septembra.

U zamjenu, Sjeverna Koreja primila je oko 9.000 kontejnera čiji je sadržaj uglavnom hrana.

Shin kaže da to pomaže stabilizaciji tamošnjih cijena.

Izvor: Agencije