‘Samit posljednje šanse’: Može li opstati Višegradska grupa?

Iako zvaničnici i mediji današnji sastanak nazivaju ‘samitom posljednje šanse’, analitičari kažu da je ova neformalna regionalna grupa trenutno paralisana zbog različitog pristupa ratu u Ukrajini, ali ne vjeruju u njen raspad.

Češki premijer rekao je da bi najlakše bilo da se ne sastaju i da ne razgovaraju ali da bi onda moglo da se desi da pomoć Ukrajini bude potpuno blokirana (EPA-EFE/Albert Zawada POLAND OUT)

U Pragu se danas poslije dugog odlaganja sreću premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske na samitu posljednje šanse za Višegradsku grupu (V4) u sjeni najnovijih izjava podrške Rusiji i osporavanja podrške napadnutoj Ukrajini od strane slovačkog premijera Roberta Fica, piše Beta.

Na pitanja o proširenju Evropske unije, regionalne i saradnje u odbrani, energetskoj bezbjednosti i o problemima nelegalne migracije bez sumnje će se odraziti posljednje Ficove izjave, potvrdio je domaćin samita, češki premijer Petr Fiala.

“Ne mogu da prihvatim narativ da sukob raspiruju Ukrajinci ili zapadne zemlje. Krivac je jasan, ruska agresivna politika. Ne kažem da je za mene velika radost da se srećem sa kolegama sa kojima se ne slažem u nizu ključnih stvari. Mislim na mađarskog i slovačkog premijera. Ali moramo da vodimo dijalog, neko to mora da radi”, kazao je uoči samita Fiala.

Tusk ide u Prag da sazna ima li V4 još smisla

Češki premijer rekao je da bi najlakše bilo da se ne sastaju i da ne razgovaraju ali da bi onda moglo da se desi da pomoć Ukrajini bude potpuno blokirana.

Da će razgovor u Pragu biti i komplikovan i svakako ne prijatan poslije tako dvosmislenih signala iz Budimpešte i Bratislave rekao je uoči samita i poljski premijer Donald Tusk

“Viktoru Orbanu i njegovoj vladi, ne Mađarima, rekao sam sve, i više nego što treba i reći ću mu to u lice i na samitu Višegradske grupe u Pragu. Nema mjesta u Evropskoj uniji i NATO za bilo kakve sumnje kada je u pitanju rusko-ukrajinski rat. Ko to ne razumije da facto stavlja sebe van naših zajednica. Tu ne može da postoji dvosmislenost. Zapadni svijet mora da bude solidaran”, rekao je pred samit poljski premijer.

Tusk je novinarima rekao da u Prag ide da sazna ima li uopšte Višegradska četvorka više smisla ili ne.

‘Samit posljednje šanse’

Iako zvaničnici i mediji današnji sastanak nazivaju “samitom posljednje šanse” analitičari dopuštaju da je ta neformalna regionalna grupa u kojoj četiri zemlje uspješno koordinišu svoje stavove u Evropskoj uniji tamo gdje imaju zajednički interes trenutno paralisana zbog različitog pristupa ratu u Ukrajini ali ne vjeruju u njen raspad.

“Na najvišem nivou su sada odnosi poremećeni ali V4 je prodrla i na niže nivoe gdje se saradnja neprestano odvija. Višegradska grupa sigurno neće u skorije vrijeme povratiti značaj koji je imala u vrijeme migracijske krize. Razlog je to što je u pitanju agresije Rusije na Ukrajinu podijeljena na dva tabora”, rekla je češkoj agenciji ČTK Pavlina Janebova iz češke Asocijacije za međunarodna pitanja.

I Janebova i politikolog Otto Eibl sa Masarikovog univerziteta u Brnu ističu da je oštra Ficova retorika namijenjena domaćim biračima, dok se u EU ponaša drugačije i ne pravi nikakve probleme, niti se pridružuje Mađarskoj da blokira bilo šta pa ni pomoć Ukrajini.

Od “samita posljednje šanse” analitičari ne očekuju nikakve ultimatume, posebno što je domaćin, premijer Fijala poznat kao političar koji strpljivo traži konsenzus a za poljskog premijera V4 nije ni pretjerano bitna, budući da se Poljska sa novom vladom poslije izbora 15. oktobra okrenula EU i energično radi na tome da aktivira Vajmarski trougao sa Francuskom i Njemačkom i regionalnu saradnju sa skandinavskim zemljama.

“Najvjerovatnije je da će sporove unutar Višegradske grupe nastojati da rješavaju dogovorom u kuloarima”, rekao je Eibl.

Izvor: Agencije