Rat brojevima – nova bitka između Rusije i Ukrajine

Obje strane potvrđuju da su brojke koje objavljuju tačne, dok istovremeno optužuju protivnika da prikazuje mnogo manje gubitke nego što oni jesu.

Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u treću godinu, ostavljajući za sobom na desetine hiljada mrtvih (Inna Varenytsia/Reuters)

Između Kijeva i Moskve izbila je nova bitka, a vodi se oko broja poginulih na jednoj i na drugoj strani u ratu, koji je ušao u treću godinu. Obje strane potvrđuju da su brojke koje objavljuju tačne, dok istovremeno optužuju protivnika da prikazuje mnogo manje gubitke nego što oni jesu.

Francuski magazin Le Point objavio je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio da broj poginulih ukrajinskih vojnika u ovom ratu nije premašio 31.000.

Zelenski je uputio kritike na račun Rusije i rekao da su podaci koje iznosi o broju poginulih Ukrajinaca netačni: ”Oni su 31.000, a ne 150.000 ili 300.000, iako je za nas svaka žrtva veliki gubitak”.

Le Point je citirao rusku internet stranicu u egzilu Meduza, koja je objavila da prema njenim procjenama broj poginulih u Rusiji iznosi oko 75.000.

Isti izvor navodi da je 2022. godine ubijeno oko 24.000 ruskih vojnika, a 2023. skoro duplo više. Najveći gubici su se dogodili tokom bitke kod Bahmuta, a većina ovih vojnika bili su bivši osuđenici koji su regrutirani.

Umanjivanje gubitaka

Kako prenosi Le Point, Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopćio je da je broj ruskih žrtava dosegao više od 409 hiljada, a ova brojka uključuje poginule i ranjene koji ne mogu nastaviti vojnu službu.

S druge strane, ruski mediji citirali su Vladimira Saldoa, kojeg su opisali kao guvernera Hersonske oblasti, koji je rekao da Zelenski namjerno umanjuje gubitke ukrajinske vojske i do deset puta.

Prema ovim medijima, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je prije nekoliko dana u intervjuu za rusku agenciju TASS da je Ukrajina izgubila 166.000 vojnika i više od 800 tenkova.

Prema riječima Šojgua, Rusija je uništila više od polovine tenkova Leopard koje je Zapad isporučio Ukrajini tokom rata, te 123 aviona i helikoptera u posjedu Kijeva.

Ruski ministar odbrane dodao je da su gubici Ukrajine samo na frontu u Hersonu iznosili 13.000 vojnika.

Izvor: Agencije