Novi Zeland odustaje od potpune zabrane duhana

Nova koalicijska vlada potvrdila je da će danas, po hitnom postupku, ukinuti zakon koji zabranjuje prodaju duhana za buduće generacije, iako naučnici i aktivisti upozoravaju da bi ta odluka mogla uzrokovati dodatne smrti od pušenja.

Nova pravila trebala su stupiti na snagu od jula (Neil Hall/EPA)

Novi Zeland danas ukida prvi svjetski zakon koji zabranjuje prodaju duhana za buduće generacije, saopštila je vlada, iako naučnici i aktivisti upozoravaju da bi ta odluka mogla uzrokovati dodatne smrti od pušenja.

Nova pravila trebala su stupiti na snagu od jula. Riječ je o najstrožijem zakonu protiv duhana na svijetu kojim bi se zabranila prodaja svima koji su rođeni nakon 1. januara 2009, smanjio bi se sadržaj nikotina u dimljenim duhanskim proizvodima, te broj prodavača duhana za više od 90 posto.

Nova koalicijska vlada izabrana u oktobru potvrdila je da će u danas ukinuti taj zakon po hitnom postupku, što će joj omogućiti da zaobiđe javnu raspravu, u skladu s prethodno najavljenim planovima, piše Reuters, prenosi Hina.

Odluka se kosi s dokazima istraživanja

Pomoćnik ministra zdravstva Casey Costello rekao je da je koalicijska vlada predana smanjenju pušenja, ali je poduzela drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štetu koju uzrokuje. “Uskoro ću kabinetu donijeti paket mjera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja”, rekao je Costello.

Odluka o ukidanju zakona kosi se s čvrstim dokazima istraživanja, zanemaruje mjere koje snažno podržavaju maorske vođe i očuvat će nejednakost u zdravlju, rekla je naučnica Univerziteta Otago Janet Hoek. “Klinička ispitivanja velikih razmjera i studije modeliranja pokazuju da bi zakonodavstvo brzo povećalo stope prestanka pušenja među pušačima i znatno otežalo mladima da počnu pušiti”, rekla je Hoek, kovoditeljica grupe koja istražuje načine smanjenja pušenja.

 

Izvor: Agencije