Izraelski mediji: Optimizam u pogledu pregovora je lažan, Netanyahu nije zainteresiran za postizanje sporazuma

Analitičari tvrde da Netanyahu nije zainteresiran za postizanje dogovora iz političkih razloga, dok drugi stručnjaci smatraju da je optimizam u vezi pregovora lažan i besmislen.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu (Ronen Zvulun / Reuters)

Izraelski informativni kanali pratili su tok pariških pregovora o postizanju sporazuma o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Pojasu Gaze, pri čemu su analitičari potvrdili da premijer Benjamin Netanyahu nije zainteresiran za postizanje dogovora iz političkih razloga, dok drugi stručnjaci smatraju da je optimizam u vezi pregovora lažan i besmislen.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je Izrael pristao na prekid vojnih aktivnosti u Pojasu Gaze tokom predstojećeg mjeseca ramazana, dok su dobro obavješteni izvori Al Jazeeri otkrili da je Izrael načelno prihvatio uvjete za prekid vatre u Gazi i razmjene zarobljenika sa palestinskim otporom.

U tom kontekstu je Dania Weiss, analitičarka za politička pitanja Channela 12, rekla da je Netanyahu iznio novi ekstremni zahtjev, a to je deportacija “najvećih zločinaca”, kako je rekla, u Katar. Taj zahtjev, shodno organima odlučivanja, Islamski pokret otpora Hamas će odbaciti, kao i sam Katar.

Istakla je i da je pregovarački tim iznenađen smanjenjem ovlasti koje mu je dodijelio premijer, a Netanyahuove izjave o njegovoj namjeri o provođenju vojne operacije na Rafah, čak i ako bi dogovor bio postignut, potvrđuju da on uopće nema namjeru postizanja dogovora zbog političkih razloga i unutarstranačkih prilika. Cilj njegovih manevara i ispostavljanja svaki put novih zahtjeva, jeste opstruiranje postizanja sporazuma.

Netanyahu zamjera pregovaračkom timu

Zauzvrat, dopisnica Channela 13 za politička pitanja Moriah Asraf Wolberg rekla je da je Netanyahu uputio kritike na račun šefa izraelske obavještajne službe Mossada Davida Barnea i pregovaračkog tima dok su se ovi vraćali iz Pariza, a tokom sastanka kojem je prisustvovalo više ministara, rekavši: “Ovako se ne pregovara, moramo biti rezolutniji i krući u pregovorima.”

U istom kontekstu je Giora Eiland, bivši čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao  za Channel 13 da je mnogo netačnih i besmislenih izraelskih tvrdnji, od kojih se jedna ponavlja već mjesecima, a to je da se samo vojnim pritiskom može postići dobar dogovor i vratiti zarobljenici.

Dodao je da je prije tri mjeseca vojni pritisak bio veoma skroman i da je sklopljen dobar sporazum (o razmjeni zatočenika). Nakon što su prošla tri mjeseca, a vojni pritisak značajno porastao, vidjeli smo prijedlog sporazuma koji je mnogo gori (od onog prvog), a na koji Hamas još uvijek nije pristao, što dokazuje da je tvrdnja “samo vojnim pritiskom” strateška greška od samog početka.

U međuvremenu, dopisnik Channela 12 za palestinska pitanja Ohad Hemo smatra da je optimizam o kojem se u Izraelu govori u pogledu neminovnosti postizanja sporazuma “lažan i nerealan”, dodajući da je lider Hamasa za Al Jazeeru izjavio da Izrael nije odgovorio na njihove zahtjeve, te da je njihov uvjet neophodan za okončanje vojnih operacija. Ostali detalji se nisu promijenili.

Izvor: Al Jazeera