Guverner: Teksas nastavlja graditi barijeru na granici

Posljednjih mjeseci veliki broj ilegalnih migranata pokušao je ući u Sjedinjene Američke Države preko granice sa Meksikom.

Krajem januara, Vrhovni sud SAD-a odlučio je dozvoliti agentima američke granične patrole da uklone žičanu barijeru koju su zvaničnici Teksasa postavili (REUTERS/Maria Alejandra Cardona)

Guverner američke savezne države Teksas Greg Abbott saopćio je kako nacionalna garda te američke savezne države nastavlja graditi barijeru na granici između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, prenosi Tanjug.

“Nacionalna garda Teksasa nastavlja graditi barijeru koja odbija ilegalni ulazak migranata. Savezni zakon zahtijeva od Bidenove administracije da to uradi, ali ona to ne čini. Zato Teksas gradi barijeru”, napisao je Abbott na društvenoj mreži X.

Posljednjih mjeseci veliki broj ilegalnih migranata pokušao je ući u Sjedinjene Američke Države preko granice sa Meksikom zbog čega je izbio spor između teksaških i federalnih vlasti u Washingtonu.

Krajem januara, Vrhovni sud SAD-a odlučio je dozvoliti agentima američke granične patrole da uklone žičanu barijeru koju su zvaničnici Teksasa postavili duž granice sa Meksikom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka granice.

Prve ankete u korist barijere

Uprkos tome, teksaške vlasti su nastavile da grade barijeru.

Posljednja anketa Univerziteta Monmouth pokazala je kako većina Amerikanaca podržava izgradnju zida duž američke granice s Meksikom.

Prema ovom istraživanju, 53 posto ispitanih podržava izgradnju graničnog zida, za što je centar za ispitivanje javnog mnijenja rekao da je prvi put da je većina ispitanih podržala prijedlog otkako je počelo postavljati to pitanje 2015. Protiv izgradnje je 46 posto ispitanih.

Izvor: Agencije