Grčka odobrila pomorsku misiju u Crvenom moru, SAD izveo ‘odbrambeni napad’ na ciljeve Husa

Francuska, Italija i Njemačka također učestvuju u misiji Evropske unije, pod kodnim nazivom ‘Aspides’, grčkoj riječi za štitove; CENTCOM objavio da su izveo ‘odbrambeni napad’ na ciljeve Husa.

Zemlje učesnice imat će mandat da štite komercijalne brodove i presreću napade, ali neće učestvovati u napadima protiv Husa na kopnu (Amr Abdallah Dalsh/Reuters)

Grčka vlada je odobrila učešće zemlje u pomorskoj misiji Evropske unije u Crvenom moru kako bi zaštitila trgovačke brodove od napada jemenske pobunjeničke grupe Husi koju podržava Iran, saopćio je portparol vlade.

Brojni komercijalni špediteri preusmjerili su brodove nakon napada Husa koji kontroliraju veći dio Jemena i tvrde da djeluju solidarno s Palestincima dok Izrael i Hamas vode rat u Gazi.

Vijeće sigurnosti Grčke odobrilo je prijedlog ministra odbrane Nicosa Dendiasa za učešće u misiji Evropske unije, navodi portparol vlade Pavlos Marinakis u saopćenju.

Vlada je navela kako je bitno pridružiti se misiji jer su napadi Husa poremetili aktivnosti komercijalnih brodova u grčkom vlasništvu u najvećoj luci u zemlji, Pireju, a neki kontejnerski brodovi prestali su je koristiti. Grčka fregata u narednim danima otputovat će prema Crvenom moru, kazao je zvaničnik vlade za Reuters pod uvjetom da ostane anoniman, prenosi Fena.

Bez učešća u napadima protiv Husa

Francuska, Italija i Njemačka također učestvuju u misiji Evropske unije, pod kodnim nazivom “Aspides”, grčkoj riječi za štitove.

Zemlje učesnice imat će mandat da štite komercijalne brodove i presreću napade, ali neće učestvovati u napadima protiv Husa na kopnu.

Nekoliko trgovačkih brodova u vlasništvu Grčke pogođeno je kod Jemena od novembra, trpeći štetu, ali bez žrtava.

“Održavanje otvorenih linija pomorske trgovine je u apsolutnom interesu Evropske unije i predstavlja egzistencijalnu potrebu za Grčku”, rekao je grčki ministar odbrane Nikos Dendias pred parlamentarnim odborom prošle sedmice.

Dendias je misiju Evropske unije u Crvenom moru opisao kao defanzivnu, navodeći da Grčka neće učestvovati u napadima, koje predvode Sjedinjene Američke Države, na položaje Husa u Jemenu, podsjeća Tanjug.

SAD izveo ‘odbrambeni napad’ na ciljeve Huta u Crvenom moru

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) objavila je da su izveli “odbrambeni napad” na ciljeve za koje je utvrđeno da predstavljaju “neposredne prijetnje” u regijama pod kontrolom Husa u Jemenu, javlja Anadolija.

CENTCOM je na društvenoj mreži X objavio da su izveli napad čija meta su bile tri bespilotna površinska vozila, dvije protivbrodske navođene rakete i jedna bespilotna letjelica.

U saopštenju se navodi da su ovi ciljevi predstavljali “neposrednu prijetnju” komercijalnim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji.

Dodaje se da su napadi izvedeni kako bi se “zaštitila sloboda plovidbe i međunarodne vode učinile sigurnijim za američku mornaricu i komercijalne brodove“.

Husi od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih zračnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Husa u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Izvor: Agencije