Bugarska razmatra potpisivanje sigurnosnog sporazuma s Ukrajinom

Bugarska Vlada i parlamentarna većina rade na osiguravanju maksimalne političke, vojne, diplomatske, humanitarne i materijalne podrške Ukrajini.

Sa susreta Denkova i Zelenskog u Kijevu (Press Service/Handout via Reuters)

Bugarska razmatra potpisivanje bilateralnog sigurnosnog sporazuma s Ukrajinom, prateći nedavni trend uočen među mnogim evropskim državama.

“Bugarska raspravlja o potpisivanju bilateralnog sigurnosnog sporazuma, ali to prvo mora odobriti Narodna skupština”, rekao je bugarski premijer Nikolaj Denkov tokom sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Radio Bugarska na koju se poziva Anadolija.

Dodao je kako bugarska Vlada i parlamentarna većina rade na osiguravanju maksimalne političke, vojne, diplomatske, humanitarne i materijalne podrške Ukrajini.

Desetogodišnji sporazumi

Zelenski je zahvalio Bugarskoj na podršci i otkrio da je Ukrajina zainteresirana za zajedničku proizvodnju u sektoru odbrane, za koju je rekao da će Bugarskoj osigurati radna mjesta i zadovoljiti potrebe Ukrajine.

Kako prenosi Radio Bugarska, na sastanku je bilo riječi i o unaprijeđenju bilateralne saradnje u sektoru energetike, infrastrukture i logistike.

Zelenski je prošle srijede rekao da se njegova država priprema za potpisivanje novih sigurnosnih sporazuma sa svojim partnerima.

Ukrajina je od početka godine potpisala desetogodišnje sigurnosne sporazume sa Velikom Britanijom, Francuskom, Danskom, Italijom, Kanadom i Njemačkom kako bi produbila odbrambenu saradnju.

Izvor: Agencije