Vlada palestinskog premijera podnijela ostavku

Mohammed Shtayyeh podnosi ostavku kako bi omogućio stvaranje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim aranžmanima nakon rata.

Sljedeća faza i njeni izazovi zahtijevaju nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novu stvarnost u Gazi, rekao je Mohammad Shtayyeh (REUTERS/Mohammed Torokman)

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh objavio je ostavku svoje vlade koja upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale.

“Podnosim ostavku vlade gospodinu predsjedniku [Mahmudu Abbasu]”, rekao je Shtayyeh, dodajući da taj potez dolazi nakon “razvoja događaja povezanih s agresijom na Pojas Gaze i eskalacije na Zapadnoj obali i u Jerusalemu”.

Reuters piše da Shtayyeh podnosi ostavku kako bi omogućio stvaranje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi.

Pritisak na Abbasa

“Odluka o ostavci došla je u svjetlu neviđene eskalacije na Zapadnoj obali i u Jerusalemu te rata, genocida i gladi u Pojasu Gaze”, rekao je Shtayyeh.

“Vidim da sljedeća faza i njeni izazovi zahtijevaju nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novu stvarnost u Gazi i potrebu za palestinsko-palestinskim konsenzusom temeljenim na palestinskom jedinstvu i proširenju jedinstva vlasti nad zemljom Palestine”, dodao je.

Shtayyehovi komentari dolaze u vrijeme pritiska SAD-a na Abbasa da počne rad na političkoj strukturi koja može upravljati palestinskom državom nakon rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije