Vijeće Evropske unije produžilo sankcije Bjelorusiji još godinu dana

Ovim mjerama Evropska unija signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu i Rusiji ‘dolaze uz cijenu.’

Na spisku sankcionisanih trenutno je 233 lica, uključujući bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka (Vlada Bjelorusije/Pavel Bednyakov/EPA-EFE)

Vijeće Evropske unije danas je donijelo odluku o produženju restriktivnih mjera u Bjelorusiji za još godinu dana, odnosno do 28. februara 2025. godine.

Mjere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Bjelorusiji, kao i stalne umješanosti te zemlje u vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu, prenosi Tanjug saopćenje Vijeća Evropske unije.

Na spisku sankcionisanih i bjeloruski predsjednik

”Od avgusta 2020. godine, Evropska unija je uvela nekoliko uzastopnih rundi individualnih i sankcija upućenih za cjelokupne sektore, protiv onih koji su odgovorni za unutrašnju represiju i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji, i u kontekstu bjeloruskog učešća u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Ovim mjerama Evropska unija signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu i Rusiji “dolaze uz cijenu”, navodi se u saopćenju.

Pojedinačne restriktivne mjere uključuju zamrzavanje finansijskih sredstava i zabranu stavljanja istih na raspolaganje, a fizička lica dodatno podliježu zabrani putovanja u zemlje Evropske unije. Na spisku sankcionisanih trenutno je 233 lica, uključujući bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

”Bjelorusija također ostaje predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namjene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu i drugima”, zaključuju u saopćenju.

Izvor: Agencije