U Parizu skup evropskih lidera o Ukrajini

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron pozvao je svoje evropske kolege u Elizejsku palatu zbog 'eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica' (EPA-EFE/YOAN VALAT/POOL)

Oko 20 evropskih lidera okupit će se danas u Parizu kako bi poslali poruku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti vezanoj za Ukrajinu i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu koji ulazi u treću godinu, saopšteno je iz Elizejske palate.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron pozvao je svoje evropske kolege u Elizejske palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako navode njegovi savjetnici, “eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica”, prenio je Reuters.

“Želimo Putinu poslati vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini”, rekao je savjetnik predsjednika Francuske novinarima na brifingu.

Sastanak lidera

Konferenciji bi trebali prisustvovati njemački kancelar Olaf Scholz, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, španski premijer Pedro Sanchez, holandski premijer Mark Rutte kao i lideri skandinavskih i baltičkih zemalja, piše Reuters.

SAD će predstavljati pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O'Brien, a Kanadu ministar odbrane Bill Blair.

Izvor: Agencije