Ruski vojni stručnjak: Bit će opasno za nas ako ovo oružje dođe do Ukrajine

Uz avione F-16, taktičke balističke rakete MGM-140 ATACMS i krstareće rakete na zračno lansiranje Rusiji bi stvorile velike probleme, smatra Mihail Hodarjonok.

Najefikasnija zapadna oružja i oprema koji su dosad poslati ukrajinskim snagama su sistemi HIMARS M142 i MLRS M270 (EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Vojni stručnjak Mihail Hodarjonok je u ruskom listu Gazeta rekao da je Zapad pružio Ukrajini napredno oružje kako bi ostvarila brzu i jasnu pobjedu nad Rusijom. Međutim, dvije godine nakon izbijanja rata, taj cilj nije postignut, već se situacija razvila u pravcu kojim Zapad nije baš zadovoljan.

Hodarjonok je proveo istragu o oružju koje je NATO poslao Ukrajini i njegovom utjecaju na tok aktualnog neprijateljstva te posjeduje li Zapad još neko oružje.

Rekao je da najefikasnija zapadna oružja i oprema koju su poslati ukrajinskim oružanim snagama su sistemi HIMARS M142 i MLRS M270. Iako raketni sistem HIMARS M142 američka vojska upotrebljava više od petnaest godina, upotreba ovog sistema na vojnom polju u Ukrajini bila je u velikoj meri neočekivana za ruske oružane snage, prema mišljenju Hodarjonoka.

Opasnost HIMARS sistema

Hodarjnok je objasnio da nije pretjerano reći da je sistem HIMARS imao najveći utjecaj na tok borbenih operacija NATO-a te natjerao rusku vojsku da preispita i koncentraciju trupa, raspoređivanje komandnih i kontrolnih tačaka i rezervne opreme na frontu.

Dodao je da je upotreba brzih raketa Harm AGM-88 u početku bila iznenađujuća, jer se pogrešno mislilo kako je nemoguće da ovaj proizvod bude u potpunosti integrisan u avione sovjetske proizvodnje.

Kada je riječ o artiljerijskom oružju, autor je rekao da je Zapad u ukrajinsku artiljerijsku jedinicu prebacio samohodne njemačke topove PzH 2000, američki top M777 155 mm i francuski samohodni top Caesar 155 mm kompanije Nexter Systems.

Ovo sve je među nizom drugih artiljerijskih sistema koji su pokazali određene prednosti spram lokalne artiljerije. Hodarjonok je rekao da bi bila greška zanemariti vrlo visoke taktičke i tehničke karakteristike zapadnog oružja.

Čudesno oružje

Autor smatra da se upotreba zapadnih borbenih vozila suočila s mnogim problemima. Teško je naoružanje i oklopnu opremu koju su SAD i njegovi saveznici prenijeli Ukrajini održavati u stanju stalne spremnosti za upotrebu u svakodnevnim vojnim operacijama. Iz više razloga je teško brzo popraviti oštećena borbena vozila i vratiti ih u upotrebu. Za to je potrebno na frontu obezbijediti odvojene evakuacijske bataljone, oklopne pukovnije, mobilne remontne stanice oklopnih jedinica i skladišta oklopne opreme.

Hodarjonok objašnjava da, s obzirom na to da ukrajinska vojska nije bila spremna za ovo, Zapad nije Ukrajini obezbijedio sve što je potrebno u dovoljnoj količini, nije je opskrbio s mnogo svojih tenkova, borbenih vozila i transportera za pješadiju.

U ovoj situaciji, kaže autor, postavlja se pitanje o „čudesnom oružju“ koje će Ukrajini omogućiti da promijeni tok vojnih operacija u svoju korist. Spomenuo je taktičke balističke rakete MGM-140 ATACMS i krstareće rakete na zračno lansiranje Taurus KEPD 350 i 150.

Naglasio je da će te rakete, ako stignu do Ukrajine, zajedno s borbenim avionom F-16 stvoriti veoma velike probleme ruskim snagama, čak i ako im ne garantuju potpunu pobjedu.

Izvor: Al Jazeera