Ruske novine: Ovim oružjem smo pobijedili Zapad i uspjeli osloboditi Avdijivku

Ruski vojni stručnjak Aleksej Anpilogov kaže da je očita superiornost sistema protivzračne odbrane nad avijacijom.

Rusko vojno vozilo prolazi pored stambenih zgrada oštećenih tokom rusko-ukrajinskog sukoba u gradu Avdijivki u regiji Donjeck 20. februara 2024. (Rusko ministarstvo odbrane/Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Ruski list Vzglyad navodi da je “oslobađanje” Avdijivke dokazalo da je Rusija počela intenzivno koristiti jednu vrstu oružja, koja se već pokazala kao vrlo učinkovita na ratištima. Riječ je o avionskim bombama opremljenim modulom za planiranje i navođenu korekciju UMPK.

Ruski vojni stručnjak Aleksej Anpilogov objašnjava, u svom članku u ovim novinama, da je u posljednjim mjesecima rata bila očita superiornost sistema protivzračne odbrane nad avijacijom, što ruskim vojnim stručnjacima prije dvije godine nije bilo nimalo očigledno.

Čvrst sistem protivzračne odbrane gotovo u potpunosti zatvara prostor od zračnih napada, što dovodio do superiornosti nad protivnicima opremljenim naprednim oružjem.

Ruski stručnjak je naveo da se ukrajinska avijacija, tokom cijelog perioda strateške protivzračne odbrane, istakla samo lansiranjem zapadnog modela krstarećih raketa “Scalp/Storm Shadow”, koje su se uglavnom ispaljivale duboko s ukrajinske teritorije.

Odbrambene snage su, također, oslabile ulogu ukrajinske avijacije na vojnom polju duž linije kontakta, gdje su uništile ono što je preostalo od ukrajinskih zračnih snaga, kaže Anpilogov.

Uloga avijacije

Autor je nastavio da je intenzivna upotreba izviđačkih bespilotnih letjelica ostavila vojno polje izloženim, kao i da je ogromna pojava ruske municije tipa ”Lancet” i dronova kratkog dometa FPV iznad vojnog polja dovela artiljerijske sisteme u veoma tešku situaciju.

Izviđački dronovi omogućili su brzo lociranje neprijateljske artiljerije, a artiljerija i oklopna vozila više ne igraju ulogu koju su imali na vojnom polju već decenijama.

Naglasio je da je Rusija posljednjih mjeseci razvila novu metodu koja je pokazala svoju efikasnost na ratištima Avdijivke, a odnosi se na aviobombe opremljene modulom za vođeno planiranje i korekciju UMPK. Ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno je primijetio uspješnu upotrebu te vrste oružja.

Bombe UMPK

Autor je naveo da su UMPK bombe slične američkoj vođenoj bombi, gdje se na konvencionalnu bombu postavlja mali modul za planiranje, koji može manevrirati do cilja, primati podatke iz satelitskog navigacijskog sistema i izračunavati putanju približavanja cilju.

Odmah nakon ispuštanja bombe iz UMPK-a, krila se uklanjaju, pretvarajući sklop u neuglednu, ali čvrsto građenu malu jedrilicu.

Što je avion za bombardiranje na većoj visini, može bolje obavljati svoju ulogu i izbjeći ulazak u neprijateljsku zonu protivzračne odbrane.

Vojni stručnjak je objasnio da se rezultati koje postiže bomba bačena iz zraka umnogome razlikuju od rezultata artiljerijske granate. Dok artiljerijska granata kalibra 152 milimetara sadrži oko 7 kilograma eksploziva, najmanja avionska bomba FAB-250 sadrži 122,5 kilograma eksploziva.

Prema tome, objašnjava Anpilogov, nije ni čudo što je ukrajinski front u Avdijivki, koji je bio najjače utvrđenje ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu, jednostavno propao pod tako moćnim utjecajem tih vojnih varijabli.

Izvor: Agencije