NYT: CIA ima 12 tajnih baza u Ukrajini duž granice s Rusijom

CIA je, također, pomogla da se obuči nova generacija ukrajinskih špijuna, koja je radila u Rusiji, Evropi, Kubi i mjestima gdje Rusi imaju veliko prisustvo.

Detalji partnerstva između ukrajinskih i američkih obavještajnih agencija strogo su čuvani deceniju (REUTERS/Hollie Adams/Ilustracija)

Centralna obavještajna agencija (CIA) Sjedinjenih Američkih Država održava 12 tajnih baza u Ukrajini, duž granice s Rusijom, prenio je The New York Times, navodeći da se ta tvrdnja bazira na više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima u Ukrajini, SAD-u i Evropi.

Prema navodima, Ukrajinci su se prije rata dokazali Amerikancima prikupljanjem presretnutih podataka koji su, kako se ističe, pomogli da se dokaže ruska umiješanost u obaranje aviona Malaysia Airlinesa 2014. godine.

Ukrajinci su, također, pomogli Amerikancima da procesuiraju ruske agente koji su se navodno miješali u izbore u SAD-u 2016. godine.

Tada je CIA počela obučavati elitne ukrajinske snage, Jedinicu 2245, koja je zaplijenila ruske dronove i komunikacijsku opremu tako da ih tehničari CIA-e mogu rastaviti i probiti Moskvine sisteme za šifrovanje.

‘Ukrajina se više oslanja na sabotažu’

Prema pisanju NYT-a, jedan od zvaničnika iz te jedinice je na čelu vojne obavještajne službe – Kirilo Budanov.

CIA je, također, pomogla da se obuči nova generacija ukrajinskih špijuna, koja je radila u Rusiji, Evropi, Kubi i mjestima gdje Rusi imaju veliko prisustvo, prenosi Tanjug.

NYT dodaje da su detalji partnerstva između ukrajinskih i američkih obavještajnih agencija strogo čuvani deceniju.

“Sada su te obavještajne mreže važnije nego ikada, u vrijeme kada je Rusija u ofanzivi, a Ukrajina se više oslanja na sabotažu i dalekometne udare projektilima koji zahtijevaju špijune iza neprijateljskih linija. I oni su u velikom riziku. Ukoliko republikanci u Kongresu okončaju vojnu pomoć Kijevu, CIA će, možda, morati smanjiti aktivnosti”, piše u tekstu NYT-a.

Izvor: Agencije