Mediji: Nastavak rata jača Hamas na globalnom nivou i okreće Amerikance protiv Izraela

Joe Biden mora jasno dati do znanja Izraelcima da nastavak rata može dovesti do pojave većeg broja militanata sličnih Hamasu, piše NYT.

Britanija razmatra mogućnost obustave isporuke oružja Izraelu u slučaju da pokrene napad na Rafah, piše Telegraph (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Svjetska štampa se bavila dešavanjima u izraelskom ratu u Pojasu Gaze, naglašavajući da nastavak rata jača poziciju Hamasa na globalnom nivou. Također se napominje da su Sjedinjene Američke Države (SAD) u najboljem položaju da natjeraju Izrael da zaustavi svoje planove, posebno kada je riječ o invaziji na Rafah.

Uvodnik lista The New York Times potvrdio je da rat u svom sadašnjem obliku “dovodi do masovnog ubijanja Palestinaca, zadržavanja talaca i jača Hamasovu poziciju širom svijeta”.

NYT navodi da SAD mora promijeniti ovu situaciju, a “predsjednik Joe Biden mora jasno dati do znanja Izraelcima da nastavak rata na neodređeno vrijeme može dovesti do pojave većeg broja militanata sličnih Hamasu i može okrenuti više Amerikanaca protiv Izraela.”

Pokušaji da se spriječi napad na Rafah

S druge strane, britanski list The Telegraph objavio je izvještaj u kojem se navodi da saveznici Tel Aviva intenziviraju napore da spriječe mogući izraelski napad na grad Rafah, uz napomenu da se govori i o zabrani isporuke oružja Izraelu.

U izvještaju se navodi da Britanija razmatra mogućnost obustave isporuke oružja Izraelu u slučaju da pokrene napad na Rafah. Napominje se i to da je Washington najsposobniji uvjeriti Tel Aviv da odustane od svojih planova s obzirom na količinu vojne i finansijske podrške koju mu pruža.

U tom kontekstu, web-stranica The Times of Israel navodi da je plan premijera Benjamina Netanyahua za postratno razdoblje naišao na mlaku američku reakciju, podsjećajući na riječi glasnogovornika Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja da je Washington bio vrlo jasan prema Izraelu u pogledu svoje poslijeratne vizije.

Izraelski portal navodi da su planovi Izraela potpuno suprotni od onoga što žele Bidenova administracija i međunarodna zajednica, dok se portal Axios osvrnuo na američko upozorenje na sigurnosni vakuum koji bi izraelski napadi na Hamasovu policiju mogli stvoriti i na humanitarnu krizu koja bi mogla nastati usljed toga.

The Washington Post je skrenuo pažnju na stvarnost u kojoj se nalaze ljekari u Gazi. List je citirao jednog anesteziologa u medicinskom kompleksu Nasser u Khan Younisu, koji kaže da se ljekari u ovom ratu suočavaju s hapšenjem, ubijanjem ili raseljavanjem.

Prema njegovim riječima, nakon što izraelske snage uđu u zdravstvene ustanove, ljekari postaju njihove direktne mete i izloženi su nasilju, ponižavanju i optužbama.

Izvor: Al Jazeera