Lukašenko najavio novu kandidaturu za predsjednika

Poslije ponovnog izbora za predsjednika 2020. Lukašenko je ugušio proteste opozicije, čiji su brojni članovi uhapšeni ili napustili zemlju.

Bjelorusija je pod zapadnim sankcijama i u velikoj mjeri izolovana na međunarodnoj političkoj sceni (EPA-EFE/BELARUSIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će se kandidirati za predsjednika sljedeće godine, a ta najava došla je na dan parlamentarnih izbora koje je opozicija u egzilu opisala kao lažne nakon godina represije.

Poslije njegovog ponovnog izbora za predsjednika 2020. godine Lukašenko je ugušio proteste opozicije, čiji su brojni članovi uhapšeni ili napustili zemlju.

“Recite im svima da ću se kandidirati” 2025. godine, rekao je Lukašenko poslije glasanja na parlamentarnim izborima, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Lukašenko je na čelu zemlje od 1994. godine, a niko iz opozicije nije mogao učestvovati na parlamentarnim izborima. Opozicija iz inozemstva pozvala je stanovništvo da bojkotuje glasanje.

Liderka opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska, čiji je suprug u zatvoru, nazvala je glasanje lažnim izborima.

‘Više od 1.400 političkih zatvorenika’

“Pokušaj režima da iskoristi ove lažne izbore kako bi se legitimirao, osuđen je na neuspeh”, rekla je Tihanovska.

Američke vlasti su, također, ocijenile da su parlamentarni izbori u Bjelorusiji “lažni”.

“Nemoguće je održati slobodno i pošteno glasanje u klimi straha i s više od 1.400 političkih zatvorenika”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Matthiew Miller.

Bjelorusija, koja je pod zapadnim sankcijama, u velikoj mjeri je izolovana na međunarodnoj političkoj sceni.

Ta zemlja je glavni saveznik Rusije te joj je čak ustupila i svoju teritoriju u februaru 2022. kako bi omogućila invaziju na Ukrajinu.

“Uvijek ćemo biti uz Rusiju”, rekao je Lukašenko koji zavisi od političke i ekonomske podrške Kremlja.

Izvor: Agencije