Izraelski mediji: Netanyahu nije sposoban upravljati Izraelom, a tvrdi da je u stanju upravljati Gazom

Netanyahu pokušava saveznicima prodati priču da je u stanju vojno kontrolirati Gazu i ponovo oblikovati obrazovni i vjerski sektor u njoj.

Netanyahuov plan za Gazu osuđen na propast, piše autor teksta (REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelski list The Marker piše da premijer Benjamin Netanyahu pokušava svojim saveznicima prodati priču da je u stanju vojno kontrolirati Gazu i ponovno oblikovati “obrazovni i vjerski sektor” u, kako je to opisano u listu, ”najjadnijem i najrazorenijem” području Bliskog istoka.

Izraelski list, koji se bavi temama iz poslovnog svijeta, u članku Samija Peretza spominje da je dokument o postratnom periodu u Pojasu Gaze, koji je predstavio Netanyahu, zasnovan na vojnim, civilnim i političkim osnovama, ali da je njegov vojni aspekt najjasniji, u smislu planiranja da se Gaza učini mjestom poput Zapadne obale kako bi vojska zadržala slobodu operativnog djelovanja.

Za razliku od toga, dio dokumenta koji se odnosi na civilna pitanja ostaje dvosmislen i nejasan, a potkrijepljen je neosnovanim povjerenjem u sposobnost da se ostavi dubok utjecaj na civilni život Gaze, kao i da će se naći neko ko će to učiniti i da će se donijeti odluka ko će to biti, prema izraelskom autoru.

Peretz je objasnio da je Netanyahuov cilj u dokumentu o poslijeratnom periodu bio da se “oduzme riječ Palestinskoj upravi” kako se ne bi narušio savez s ministrom finansija Bezalelom Smotrichem i ministrom unutrašnje sigurnosti Itamarom Ben-Gvirom. Stoga je u dokumentu navedeno da bi civilna uprava u Gazi bila povjerena lokalnim službenicima s administrativnim iskustvom.

Izraelska nemoć

Prema izraelskom novinaru, fraze poput “koliko je to moguće”, koje su se pojavile u dokumentu, ukazuju na Netanyahuovu nesposobnost da drži svoj plan pod kontrolom, a također ukazuju na vrlo nizak nivo očekivanja.

Perez je dodao da najveća izraelska “arogancija” u dokumentu, kako je to nazvao, leži u pozivanju na sveobuhvatan program za borbu protiv ekstremizma u svim vjerskim, obrazovnim i duhovnim sektorima, uz učešće i podršku arapskih zemalja koje imaju iskustva u borbi protiv radikalizma na svojim teritorijama.

Autor smatra da ovakav pristup odražava nedostatak svijesti i paranoju unutar izraelske vlade, koja nije bila u stanju efikasno upravljati svojim obrazovnim i vjerskim sistemima, a tvrdi da je to u stanju učiniti u Gazi.

Perez je podsjetio da Netanyahu nije postigao ni manje ambiciozne stvari, poput uključivanja osnovnih nastavnih predmeta u izraelske vjerske škole, ali tvrdi da je u stanju kontrolirati nastavne planove i programe u školama u Gazi. To ga dovodi do zaključka da je Netanyahuov plan za Gazu osuđen na propast.

Uspostavljanje sigurnosne zone

Perez na kraju članka ističe da, za razliku od ministra odbrane Yoava Gallanta i ministra ratnog kabineta Bennyja Gantza, koji samo žele potpunu vojnu kontrolu u Gazi, Netanyahu, čak i kada se ne želi miješati u civilno upravljanje Pojasom, želi ostaviti utisak da može izdaleka kontrolirati živote stanovnika Gaze, bez dovođenja nastavnika, inspektora i službenika.

Prošlog petka, Netanyahu je kabinetu za sigurnost predstavio dokument o principima koji se odnose na politiku u periodu nakon rata u Gazi, a podrazumijeva očuvanje slobode djelovanja Izraela u cijelom Pojasu Gaze bez vremenskog ograničenja. Također uključuje uspostavljanje sigurnosne zone u Pojasu u blizini izraelskih gradova.

Dokument nije jasno definirao Netanyahuovu viziju o tome ko će upravljati Gazom nakon rata, ali se navodi da će “lokalni elementi s administrativnim iskustvom” biti odgovorni za civilnu upravu i javni red u Gazi.

Izvor: Al Jazeera