Haaretz: Izrael nema pravu alternativu Netanyahuu

Uprkos postojanju velikih razlika i nasilnih političkih sukoba, u biti ne postoje stvarne razlike u mišljenjima izraelskih političara, piše Gideon Levy.

Politika Izraela ne bi se razlikovala da njime vlada bilo koji od sadašnjih lidera Netanyahuove opozicije, kaže kolumnista u listu Haaretz Gideon Levy (ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS)

U kolumni u listu Haaretz Gideon Levy rekao je da je još jednom dokazano da ne postoji ni realna alternativa, ni originalna inicijativa, ni prava opozicija premijeru Benjaminu Netanyahuu, zaključujući da je Izrael država u kojoj su svi jednoglasni, jednog pogleda i jednog mišljenja: „Zajedno ćemo pobijediti“, što je slogan koji je Netanyahu usvojio na početku aktuelnog rata.

Levy je objasnio da ponašanje centrističkih partija tokom cijelog rata, uključujući i rezultate dva važna glasanja u Knessetu prošle sedmice, jasno dokazuje da nema nikakvog rješenja za osnovna državna pitanja.

Rekao je da su ta pitanja ono što definiše karakter Izraela koji opstoji zahvaljujući ratu i demokratiji. Uprkos postojanju velikih razlika između desnice, centra i cionističke ljevice, nasilnih političkih sukoba između dva tabora te priča o podjelama, rascjepu i ponoru, ne postoje stvarne razlike u mišljenjima.

Izrazio je uvjerenje da se politika Izraela ne bi razlikovala da njime vlada bilo koji od sadašnjih lidera Netanyahuove opozicije: Benny Gantz, Gadi Eisenkot ili Yair Lapid. Iznenađujuća je ujedinjenost u podršci vladine odluke protiv „jednostranog“ priznanja palestinske države, iako je njena politika okupacije i naseljavanja vrhunac unilateralizma.

Ujedinjenje iza antidemokratske mjere

Iako je Izrael bio podijeljen između čuvara demokratije i njenih rušitelja, kako kaže Levy, ovdje se ujedinio iza antidemokratske mjere. Većina onih koji su se borili protiv državnog udara i svi oni koji su vapili za demokratijom digli su ruke za smjenu jednog zastupnika zbog njegovih stavova i pogleda na svijet ili su kukavički pobjegli od glasanja.

Tako je puč pobijedio, ovoga puta ne samo glasovima desnice, već i glasovima stranaka centra i ljevice, a bijeg od glasanja za Gantza, Gadija Eisenkota, Yaira Lapida, Merava Michaelija i njihovih kolega bio je sramota za one koji tvrde da se bore za demokratiju, a trebali su glasno i jasno glasati protiv.

Kolumnista je istakao da u Knessetu nema niti jedan glas protiv najbrutalnijeg i najapsurdnijeg rata Izraela, uprkos tome što cijeli svijet poziva na prekid rata, kao i da je tokom svih prethodnih ratova bilo onih koji su bili protiv, čak i nakon prvobitne podrške.

Gideon Levy je na kraju rekao da jedino Netanyahuova mržnja podsjeća da postoje koalicija i opozicija, ali ta mržnja je u suštini lična stvar. Nema prijedloga za alternativu Netanyahuu, uprkos istinitosti svega što se pripisuje premijeru: laži, korupcija, napuštanje talaca i bacanje u zagrljaj ekstremne mesijanske desnice.

Izvor: Al Jazeera