Engleski kolumnista: Političari u Britaniji huškaju protiv muslimana

Kolumnista Peter Oburne kaže da u britanskoj politici jača narativ o tome da ‘radikalni’ islamisti kontroliraju ulice Londona, premda političari ne nude dokaze za to.

Bivši ministar vlade Robert Jenrick rekao je da je Britanija 'dozvolila islamskim ekstremistima da kontroliraju ulice', ali nije ponudio dokaze [File: Marko Djurica/Reuters]

Britanski kolumnista Peter Oburne kaže da u britanskoj politici postoji zabrinjavajući narativ koji stalno jača, a to je da “radikalni” islamisti kontroliraju ulice Londona, zastrašuju političare, uništavaju autoritet parlamenta, prijete demokratiji i korumpiraju politički sistem u zemlji. Prema njegovim riječima, ovaj narativ je dosegao vrhunac posljednjih dana.

U članku na britanskom portalu Middle East Eye (MEE) Oburne je spomenuo niz izjava britanskih političara i novinara koji promoviraju ovaj narativ. Među njima je i Robert Jenrick, bivši ministar vlade, koji je govorio u Donjem domu u četvrtak. Jenrick je rekao da je Britanija “dozvolila islamskim ekstremistima da kontroliraju naše ulice”. Govorio je i o “obrascu islamskih ekstremista koji zastrašuju one koji se s njima ne slažu, što povećava mogućnost za širenje nasilja”.

Autor dodaje da je istog tog dana i premijer Rishi Sunak izrazio svoju zabrinutost, upozoravajući da “nikada ne smijemo dozvoliti da nas ekstremisti zastraše pa da promijenimo način rada parlamenta”.

Osjećaj panike

Oborne nastavlja da britanski mediji podržavaju ovakve navode. Alicia Fitzgerald, politička reporterka, izazvala je paniku na Talk TV-u kada je rekla da je razgovarala sa zastupnicima Laburističke stranke, posebno sa ženama, koje su bile ”apsolutno prestravljene” i nisu smjele napustiti Donji dom zbog ”propalestinske gomile napolju”. Autor u tekstu navodi brojne izjave visokih političara i poznatih novinara koje idu u tom smjeru.

Kaže kako su to vrlo ozbiljne optužbe. Međutim, oni koji su ih iznijeli nisu pružili nikakve dokaze u prilog tome. Dodaje da su se proširile nakon što je Škotska nacionalna stranka (SNP) iznijela prijedlog u Donjem domu, koji snažno podržava primirje u Gazi.

Oboren dodaje da je prijedlog Škotske nacionalne stranke doveo lidera Laburističke stranke Keira Starmera u neugodan položaj. Starmer podržava Izrael u ratu protiv Gaze, dok mnogi zastupnici iz njegove stranke podržavaju Palestince.

Prema drugim medijskim izvorima, predsjedavajući Donjeg doma Lindsay Hoyle se, također, našao u nevolji, zato što je popustio pod pritiskom Starmera da glasa za prijedlog koji je on iznio, u kojem se poziva na “humanitarni prekid vatre u Gazi”, umjesto da glasa za prijedlog Škotske nacionalne stranke koja snažno podržava palestinsko stajalište.

Isti izvori su naveli da je Starmer obavijestio Hoylea kako je zabrinut zbog prijetnji upućenih njegovim zastupnicima. Izvršio je pritisak na Hoylea tako što je zaprijetio da mu neće obnoviti mandat za predsjednika parlamenta, što je navelo Hoylea da donese odluku o izmjeni prijedloga.

Optužbe bez dokaza

U vrijeme ljutitih poziva da podnese ostavku, Hoyle je javno rekao da je, kada je donio svoju kontroverznu odluku, bio “krajnje zabrinut” za sigurnost zastupnika, njihovih porodica i osoblja. Prema riječima autora, predsjedavajući Donjeg doma nije pojasnio ko to tačno prijeti sigurnosti zastupnika Laburističke stranke.

Oborne je naglasio da su optužbe protiv muslimana veoma ozbiljne i zahtijevaju hitnu akciju, ali da nisu izneseni nikakvi dokazi. Nema dokaza ni od predsjedavajućeg Donjeg doma, koji je pokrenuo tu medijsku oluju.

Autor u svom podužem tekstu opovrgava optužbe političara i novinara, jednu za drugom, iznoseći neosporive činjenice. Ako su takve prijetnje upućene, kako što to navode Starmer i Hoyle, onda se one moraju rješavati sudskim putem i trebaju biti izrečene zatvorske kazne, dodao je.

Oborne postavlja pitanje zašto Starmer i Hoyle nisu dali javnu izjavu o ovako ozbiljnoj prijetnji britanskim političarima, a premijer bi trebao prisustvovati sastanku kako bi ga obavijestili o tome. Naglašava da narativ o islamskoj prijetnji Parlamentu samo ide u prilog “dnevnom redu” predsjedavajućeg Donjeg doma i lidera Laburističke partije.

Autor je istakao da Starmer i Hoyle moraju djelovati, zato što su izjave predsjedavajućeg Donjeg doma, namjerno ili nenamjerno, dovele do eksplozije mržnje prema muslimanima koji protestiraju zbog izraelskog rata u Gazi.

Oborne je pozvao predsjedavajućeg Donjeg doma da, ako postoje stvarne optužbe, pruži dokaze o njima uz Starmerovu pomoć, a ako ne, da ih onda povuče.

Rekao je kako je važno zapamtiti da ovo nije prvi put da se iznose lažne tvrdnje i insinuacije o protivnicima izraelskog rata u Gazi.

Izvor: Al Jazeera