Danska zatvorila istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2

Nakon Švedske i Danska je zatvorila istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru, koji su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku.

U septembru 2022. godine je zabilježeno nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Sjeverni tok (Danska odbrambena komanda/Forsvaret Ritzau Scanpix/Reuters)

Danska je danas zatvorila istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru, koji su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku, prenosi Anadolija.

Danska je saopćila da je bilo “namjerne sabotaže”, ali da nema “dovoljnih osnova” za pokretanje krivičnog postupka.

Zajedničku istragu sproveli su policija Kopenhagena i Danske sigurnosno-obavještajne službe (PET).

“Istraga je dovela do zaključka vlasti da je došlo do namjerne sabotaže gasovoda. Međutim, procjena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj. Stoga je policija Kopenhagena odlučila da zaključi krivičnu istragu o eksplozijama”, navodi se u saopštenju policije.

Švedska također zatvorila istragu

Istraga je opisana kao “složena i sveobuhvatna”, te se navodi da su danske vlasti sve vrijeme “sarađivale s relevantnim stranim partnerima”.

Nedavno je i Švedska zatvorila istragu, navodeći da slučaj ne potpada pod njenu nadležnost.

U septembru 2022. godine je zabilježeno nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Sjeverni tok.

Potom su započete istrage u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj.

Nizom eksplozija na dva gasovoda Sjeverni tok došlo je do curenja za šta je optužena Rusija. Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, optužilo Zapad i okrivilo osoblje britanske mornarice za dizanje gasovoda u zrak.

U novembru 2022. potvrđena je sumnja da je u pitanju sabotaža nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

Gasovode Sjeverni tok izgradila je ruska državna gasna kompanija Gazprom za transport prirodnog gasa iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more.

Izvor: Agencije