Britanski premijer predlaže odvažnost u vezi s ruskom imovinom

Zemlje G7 razmatraju zapljenu imovine kao način da Rusija plati štetu prouzročenu invazijom na Ukrajinu.

Sunak je pozvao SAD da nastavi pružati finansijsku i vojnu podršku Ukrajini (REUTERS/Hannah McKay)

Zapad bi trebao odvažnije konfiscirati rusku imovinu zamrznutu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 2022, smatra britanski premijer Rishi Sunak.

Sunak je u članku Sunday Timesa povodom dvije godine od početka sukoba izjavio da Ukrajina i dalje treba više dalekometnog oružja, bespilotnih letjelica, municije i druge pomoći, prenosi Hina.

“Moramo smjelije pristupiti udaru na rusku ratnu ekonomiju. Moramo i odvažnije plijeniti stotine milijardi zamrznute ruske imovine”, rekao je.

Prošli mjesec se britanski ministar investicija Dominic Johnson sastao sa zamjenikom američkog ministra finansija Wallyjem Adeyemom radi razgovora o zapljeni zamrznute ruske imovine, naglašavajući pritom da to treba provesti u skladu s međunarodnim pravom.

Zamrzavanje imovine

Evropska unija, SAD, Japan i Kanada zamrznule su gotovo 300 milijardi dolara imovine Ruske centralne banke 2022. godine kad je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Zemlje G7 razmatraju zapljenu imovine kao način da Rusija plati štetu prouzročenu njenom invazijom na Ukrajinu.

Sunak je, također, pozvao SAD da nastavi pružati finansijsku i vojnu podršku Ukrajini.

“Nikad ne bismo smjeli potcijeniti ono što je Amerika dosad učinila za Ukrajinu i za euroatlantsku sigurnost. Pozivam ih da nastave s tom podrškom, a uvjeren sam da hoće”, piše u članku.

Britansko ministarstvo odbrane najavilo je u subotu pomoć od 286 miliona eura za finansiranje ukrajinske artiljerijske municije.

Izvor: Agencije