Borrell: Izbori u Bjelorusiji neslobodni i nepošteni

Šef evropske diplomatije poziva na momentalno i bezuvjetno oslobađanje svih političkih zatvorenika i na njihovu rehabilitaciju.

Borrell je napisao i da EU nastavlja podržavati demokratsko pravo bjeloruskog naroda da bira predstavnike putem istinskih, demokratskih i transparentnih izbora (EPA-EFE/STRINGER)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da parlamentarni i lokalni izbori u Bjelorusiji nisu bili slobodni i pošteni i da novoizabranim zvaničnicima nedostaje demokratski legitimitet, prenosi agencija Beta.

Povodom nedjeljnih izbora u Bjelorusiji, Borel je u pisanoj izjavi naveo kako su “stalno rastući nivo represije bez presedana, kršenja ljudskih prava, ograničenja političkog učešća i pristupa nezavisnim medijima od režima (Aleksandra) Lukašenka ozbiljno narušili legitimitet izbornog procesa”.

“U tom kontekstu, jasno je da nisu ispunjeni uvjeti za slobodne i poštene izbore i da novim parlamentarnim i lokalnim zvaničnicima nedostaje demokratski legitimitet”, naveo je šef evropske diplomatije u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Evropske službe za vanjske poslove.

Napori civilnog društva

Naveo je da Evropska unija žali što bjeloruske vlasti nisu pozvale posmatračku misiju Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), suprotno međunarodnim obavezama Bjelorusije, te dodao kako to ilustrira nedostatak transparentnosti izbornog procesa i neuspjeh u osiguravanju njegovog usklađivanja sa međunarodnim izbornim standardima.

Borrell je napisao i da EU nastavlja podržavati demokratsko pravo bjeloruskog naroda da bira predstavnike putem istinskih, demokratskih i transparentnih izbora i kako poziva na momentalno i bezuvjetno oslobađanje svih političkih zatvorenika i na njihovu rehabilitaciju.

“Evropska unija pohvaljuje i podržava napore bjeloruskih demokratskih snaga i civilnog društva. Odlučnost bjeloruskog naroda, koji uz veliki lični rizik nastavlja da se zalaže za demokratiju, važan je faktor nade”, naveo je Borrell.

Izvor: Agencije