Analitičari: Operacija u Jerusalemu je ‘faktor koji podgrijava situaciju’

Analitičari i stručnjaci dijele mišljenje da se napori Izraela da odvoji pitanje Gaze od Zapadne obale i Jerusalema nisu pokazali uspješnim.

(Ammar Awad / Reuters)

Analitičari i stručnjaci složili su se da mučenička operacija u blizini doseljeničkog naselja Ma'ale Adumim, istočno od okupiranog Jerusalema, nije izazvala neko posebno iznenađenje nakon upozorenja sigurnosnih službi. Dijele mišljenje da se napori Izraela da odvoji pitanje Gaze od Zapadne obale i Jerusalema nisu pokazali kao uspješni.

Pisac i politički analitičar Sari Orabi kaže da su sva sredstva čvrste i meke moći koje je Izrael koristio da spriječi djelovanje Palestinaca propala uprkos stanju visoke sigurnosne pripravnosti koje traje više od četiri mjeseca.

Orabi je, tokom gostovanja u emisiji “Gaza… Šta dalje?”, rekao da je pružanje otpora okupaciji i dalje prisutno, a eskaliralo je prije operacije Potop Al-Aksa. Ovakvu situaciju nije promijenilo ni hapšenje 7.000 Palestinaca i 400 poginulih od 7. oktobra prošle godine, pored toga da se pojačano naseljavanje doseljenika odražava na živote Palestinaca čija se imovina spaljuje i uništava.

Ističe da ovakve agresivne izraelske prakse bude prkos palestinskog naroda i predstavljaju faktor koji podstiče na revoluciju. Očekuje da će operacija u Jerusalemu pokrenuti rasprave unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta o ulasku palestinskih radnika na područja koja je Izrael okupirao 1948. godine, kao i o ulasku vjernika u džamiju Al-Aksa tokom mjeseca ramazana.

Ističe da izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir smatra da dolazak Palestinaca u Al-Aksu i organiziranje demonstracija u njoj znači da je rat u Gazi propao. Orabi očekuje da će operacija u Jerusalemu natjerati izraelske vlasti da primjenjuju veću silu.

‘Treća intifada’

S druge strane, vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, kaže da je ovdje riječ o “vukovima samotnjacima”, bez obzira što su operaciju pozdravile frakcije otpora. Ističe da Izrael ne može postići apsolutnu sigurnost i da bi bilo apsurdno isključiti mogućnost izvođenja ovakvih operacija.

Dodao je da su izraelske sigurnosne službe upozoravale na eskalaciju, smatrajući da bi ovo mogao biti uvod u eventualna dešavanja tokom mjeseca ramazana, pogotovo ako se uzmu u obzir Ben Gvirova poricanja prava Palestinaca na postojanje i zahtjev izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha za izgradnjom dodatnih doseljeničkih naselja.

Prema Al-Duwairiju, možda dođe do treće intifade, nakon Prve palestinske intifade, koja je bila poznata kao “Intifada kamenjem” i Druge intifade, koja je bila poznata kao “Intifada bombaškim napadima”.

‘Još teži dani’

Sa svoje strane, politički analitičar Ehab Jabareen objašnjava da Izrael pokušava vratiti svoj prestiž nakon 7. oktobra, ali da svaki put propadaju pokušaji njegovog vojnog establišmenta i civilnog društva da se to učini.

Jabareen tvrdi da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi predstaviti kao pobjednik na političkoj sceni, aludirajući time na nastavak rata, jer iskorištava situaciju u svoju korist. “Ono što se dešava unutar Pojasa Gaze ostaje tamo, dok Palestinci kažu da ono što se dešava unutar Pojasa Gaze neće ostati samo unutar njega”, kazao je.

Ističe da samo Netanyahu vraća svoj ugled, iako je gurnuo Izrael u političku krizu koja traje već godinama. Tel Aviv sve više naginje prema ekstremnoj desnici, koja ima dvije struje: jedna promovira radikalne ideologije, a druga radikalna stajališta o strateškoj sigurnosti, a obje promoviraju izraelsku superiornost.

Zaključuje da će naredni dani biti teži, “jer realnost potvrđuje da ne postoji sigurnost i stabilnost”, nakon što su favorizirane opcije koje su ponudili Ben Gvir i Smotrich u pogledu sigurnosne situacije.

Izvor: Al Jazeera