Umerov: Gotovo 50 posto zapadnog naoružanja Ukrajini ne stiže na vrijeme

Kašnjenja pomoći partnera ‘dovode do gubitka ljudstva i teritorija’ posebno imajući u vidu rusku ‘zračnu superiornost’, kazao je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

'Ovo je rat u kojem savezničke snage moraju da izvrše isporuke na vrijeme', poručio je Umerov (REUTERS/Yan Dorbronosov)

Gotovo 50 posto zapadnog naoružanja Ukrajini ne stiže na vrijeme, rekao je ministar odbrane te zemlje Rustem Umerov i upozorio da to utiče na situaciju na frontu u ratu sa Rusijom.

“Pošto je situacija uvijek dinamična i uvijek se mijenja, 50 posto naoružanja ne stiže na vrijeme”, rekao je Umerov na konferenciji “Ukrajina. Godina 2024”, dan nakon druge godišnjice početka rata, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, ovakva kašnjenja pomoći partnera “dovode do gubitka ljudstva i teritorija” posebno imajući u vidu rusku “zračnu superiornost”.

“Ovo je rat u kojem savezničke snage moraju da izvrše isporuke na vrijeme”, poručio je Umerov, prenosi Unian.

Ukrajinski ministar odbrane je rekao i da je Ukrajina već pripremila “moćan” plan za 2024. godinu, koji će dati rezultat.

Plan za 2024.

“Činimo sve moguće i nemoguće da napravimo proboj. Plan za 2024. već postoji. Ne govorimo o tome javno. On je moćan, jak, daje ne samo nadu, već će dati i rezultate u 2024. godini”, rekao je Umerov na konferenciji “Ukrajina. Godina 2024“, prenosi Interfax Ukrajina.

Prema njegovim riječima, rat Rusije protiv Ukrajine je najveći rat od Drugog svjetskog rata.

“Imamo liniju fronta dužine 3.200 kilometara, imamo intenzivna borbena dejstva na liniji fronta dužine 1.200 kilometara”, naveo je Umerov.

Istakao je da je u toku rad na utvrđivanju položaja, da je on koordiniran i da postoji zajednička grupa ministarstava koja je zadužena za to.

“Do sada smo opremili više od nekoliko hiljada uporišta, da ne govorim koliko i čega, vatrenih položaja”, rekao je Umerov.

Prema njegovim riječima, Rusija je od početka invazije u februaru 2022. godine na Ukrajinu ispalila više od 8.000 hiljada projektila.

Izvor: Agencije