U Bjelorusiji prvi izbori nakon osporavanih predsjedničkih 2020.

Uz 110 zastupnika u nacionalnom parlamentu, bira se i oko 12.000 zastupnika lokalnih skupština.

Prema analitičarima 69-godišnji Lukašenko prvenstveno želi iskoristiti glasanje kako bi pokazao da ima punu kontrolu nakon demonstracija prije tri i pol godine (Reuters)

Prvi put nakon osporavanih predsjedničkih izbora u ljeto 2020. i masovnih demonstracija koji su uslijedili, Bjelorusija pod autoritarnim vodstvom Aleksandra Lukašenka u nedjelju održava generačne izbore, javlja Hina.

Uz 110 zastupnika u nacionalnom parlamentu, bira se i oko 12.000 zastupnika lokalnih skupština.

Saradnici dugogodišnjeg vladara Aleksandra Lukašenka nisu odobrili nezavisne izborne posmatrače.

Prema analitičarima, 69-godišnji Lukašenko prvenstveno želi iskoristiti glasanje kako bi pokazao da ima punu kontrolu nakon demonstracija prije tri i po godine.

Brojni politički zatvorenici

Bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tihanovska, koja je izbjegla u inostranstvo, istaknula je u četvrtak da izbori nemaju nikakve veze s demokratijom.

“To je farsa, to je show, to je cirkus, ali to nije izbor”, rekla je Tihanovska.

Osvrnula se i na brojne političke zatvorenike u Bjelorusiji. Aktivisti za ljudska prava navode da ih je više od 1.400.

U augustu 2020. predsjednik Lukašenko, koji je na dužnosti od 1994, proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora. Opozicija je, međutim, vidjela Tihanovsku kao pravu pobjednicu.

EU ne priznaje Lukašenka kao šefa države

EU također više ne priznaje Lukašenka kao šefa države. U sedmicama nakon izbora došlo je do masovnih demonstracija, koje je moćni državni aparat okrutno ugušio.

Tada je uhapšeno više od 35.000 ljudi. Smatra se da je Lukašenko potpuno ovisan o Rusiji i čelniku Kremlja Vladimiru Putinu.

Izvor: Agencije