G7 obećao ‘nepokolebljivu podršku’ Ukrajini na drugu godišnjicu rata

“Dok Ukrajina ulazi u treću godinu ovog nemilosrdnog rata, njena vlada i njen narod mogu računati na podršku G7 koliko god je potrebno”, rekli su čelnici G7.

Grupa sedam vodećih industrijskih zemalja (G7) obećala je u subotu kontinuiranu "nepokolebljivu podršku" Ukrajini (Reuters)

Grupa sedam vodećih industrijskih zemalja (G7) obećala je kontinuiranu “nepokolebljivu podršku” Ukrajini, dok ruska invazija na tu zemlju ulazi u treću godinu, javlja Hina.

U saopćenju objavljenom nakon videokonferencije u kojoj je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, G7 je također pozvao Moskvu da “u potpunosti i bezuvjetno povuče svoje vojne snage s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine”.

“Nastavit ćemo da povećavamo cijenu ruskog rata, degradiramo ruske izvore prihoda i ometamo njene napore da izgradi svoju ratnu mašinu, kao što su pokazali naši nedavno odobreni paketi sankcija”, naveli su lideri G7.

Ponovno potvrđujući svoju predanost dugoročnoj sigurnosti Ukrajine, grupa je navela: “Pojačavamo našu sigurnosnu pomoć Ukrajini i povećavamo našu kapacitete proizvodnje i isporuke kako bismo pomogli toj zemlji.”

“Dok Ukrajina ulazi u treću godinu ovog nemilosrdnog rata, njena vlada i njen narod mogu računati na podršku G7 koliko god je potrebno”, rekli su čelnici G7, koji čine SAD, Francuska, Britanija, Italija, Kanada, Njemačka i Japan.

Jačanje ukrajinske vojske

Zelenski je naglasio potrebu zaštite ukrajinskog neba i jačanja njene vojske.

“Računamo na vas”, rekao je tokom videokonferencije, kako je objavljeno na njegovoj web stranici.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni, čija zemlja trenutno obavlja rotirajuće predsjedništvo G7, bila je domaćin sastanka iz Kijeva, kamo je doputovala zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, belgijskim premijerom Alexanderom de Croom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen kako bi iskazali svoju solidarnost na drugu godišnjicu rata.

Čelnici G7 također su odali počast Alekseju Navaljnom, preminulom ruskom opzicionom lideru koji je prošle sedmice umro u zatvoru.

“Žrtvovao je svoj život boreći se protiv korupcije iz Kremlja i za slobodne i poštene izbore u Rusiji”, stoji u saopćenju.

Obilježavanje druge godišnjice od izbijanja rata

Čelnici su pozvali Kremlj “da oslobodi sve nepravedno zatvorene zatvorenike i zaustavi progon političke opozicije i sistematsku represiju prava i sloboda Rusa”.

 

Izvor: Agencije