Bivši premijer Izraela: Netanyahu će riskirati živote talaca da bi izgledao jak

Netanyahuu je važnije da izgleda jak nego da se postigne sporazum, on je voljan da žrtvuje živote talaca, kazao je Ehud Barak.

Kada se zemlja zatvori Netanyahu će shvatiti da mu je vrijeme isteklo i da ona nema povjerenja u njega", rekao je Barak (REUTERS/Ronen Zvulun)

Bivši premijer Izraela Ehud Barak kritizirao je u nedjelju Benjamina Netanyahua u intervjuu za vojni radio, ocijenivši da je izraelski lider voljan da riskira živote talaca zatočenih u Gazi ako će to doprinijeti njegovom imidžu.

“Netanyahuu je važnije da izgleda jak nego da se postigne sporazum, on je voljan da žrtvuje živote talaca”, rekao je Barak, koji je bio i načelnik Generalštaba Izraela, ministar odbrane i vanjskih poslova, prenosi Beta.

Barak je to rekao u vrijeme kada se nagovještava da bi novi sporazum o taocima sa Hamasom mogao biti na dohvatu ruke posle povratka najviših izraelskih sigurnosnih zvaničnika iz Pariza, gdje su održani razgovori o novom primirju u ratu u Gazi.

Poziv na proteste

Bivši premijer pozvao je na proteste protiv Vlade poslije sukoba demonstranata i policije na antivladinim demonstracijama u subotu navečer Tel Avivu, najnasilnijim od izbijanja rata protiv Hamasa 7. oktobra.

“Potrebno nam je da 30.000 građana opkoljava Knesset (parlament) u šatorima tri sedmice, danju i noću. Kada se zemlja zatvori Netanyahu će shvatiti da mu je vrijeme isteklo i da ona nema povjerenja u njega”, rekao je Barak.

Najmanje 29.606 Palestinaca je ubijeno, a 69.737 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Revidirani broj poginulih u Izraelu u napadima 7. oktobra iznosi 1.139.

Izvor: Agencije