Ukrajina tvrdi da je oborila ruski avion u blizini Crnog mora

Obaranje A-50U predstavlja još jedan ozbiljan udarac potencijalu i sposobnostima Moskve, navodi Kijev.

Ruski avio za kojeg Kijev kaže da ga je oborio navodno se koristio za navođenje udara na Ukrajinu (EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Snage ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oborile su još jedan ruski vojni avion A-50 iznad Azovskog mora, rekao je komandant ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija potvrdila je da je letjelica oborena kao rezultat zajedničke operacije sa ratnim vazduhoplovnim snagama, prenosi Kijev independent.

Isti medij dodaje da je letjelica oborena u blizini grada Jejsk, oko 50 kilometara sjeverno od okruga Kanevskoj, gdje se nalazi ruski vojni aerodrom.

Obaranje A-50U predstavlja još jedan ozbiljan udarac potencijalu i sposobnostima Moskve, saopćio je Kijev.

Ruska agencija RIA izvijestila je da je oborena jedna letelica u okrugu Kanevskoj u Krasnodarskom kraju, ali nije precizirala da li se radi o A-50.

Ruski avion A-50 pruža nekoliko ključnih funkcija za rat u Ukrajini, kao što je otkrivanje sistema protivvazdušne odbrane, navođenih projektila i koordinacija ciljeva za ruske borbene avione.

Avioni A-50 imaju procjenjenu cijenu od oko 350 miliona dolara, a kako navodi Kijev independent, Rusija posjeduje manje od deset letjelica ovog tipa, prenosi Tanjug.

Ukrajinska vojska tvrdi da je prethodno oborila jedan ruski A-50 sredinom januara.

Izvor: Agencije