Svjedočenja izraelskih vojnika o pljačkama kuća u Gazi

Od satova i noževa, sve do šoljica za kafu i bicikala, izraelski vojnici ne žale truda dok pljačkaju kuće i stanove u Gazi pod budnim okom svojih vođa.

Izraelski vojnici voze bicikla palestinske djece koja su pobjegla od bombardovanja i razaranja (Društvene mreže)

“Mi smo gospodari Gaze. Mi je pljačkamo i svi to znaju. Pošaljite nas u Hag ako hoćete!”

“Od satova i noževa, sve do šoljica za kafu i bicikala, izraelski okupacijski vojnici ne žale truda dok pljačkaju kuće i stanove u Gazi pod budnim okom svojih vođa, pa i cijeloga svijeta.”

Izraelski sajt Siha Mekumet piše o ovom pitanju u istrazi pod nazivom “Svi oni pljačkaju, vođe znaju”, na osnovu svjedočenja okupatorskih vojnika.

Na sajtu se navodi da je pljačku teško suzbiti, ali je jasno da je ista raširena do te mjere da se vojnici i ne stide da snimaju šta rade, pa čak i da se na tim snimcima pojavljuju otkrivenih lica.

Poklon u eteru

Na nekim snimcima jedan od vojnika pokazuje (opljačkani) sat, drugi sportske majice, a treći svira gitaru jednog palestinskog umjetnika na snimku koji je (umjetnik) slučajno pronašao, pretražujući Tik Tok.

Čak su i kozmetički proizvodi završavali kao pokloni suprugama i djevojkama, od kojih je jedna svoj “poklon” opisala  kao “čvrsto zapečaćen”, a zatim upitala jesu ti proizvodi isključivo iz Gaze i poznaje li neko njihove proizvođače.

Tom fenomenu posvećen je paragraf u poznatom programu Tube, koji emituje Channel 13, ali ne da bi ga osudio, već da bi upozorio kako se ti snimci koriste za “kaljanje” imidža Izraela.

U programu Vladinog kanala vojnici u eteru prepričavaju šta su opljačkali, dajući reporteru ogledalo koje su zaplijenili iz ruševina Khan Younisa, ali novinar, umjesto da ih pita odakle im i zašto su ga otuđili, temu okreće na šalu.

Samo uspomena

Sajt Siha Mekumet citira jednog vojnika koji je rekao da je pljačka uobičajena stvar, a drugi od njih potvrđuje da su komandanti svjesni pljačke i da je ne sprečavaju: “Ovo uopće nije tema njihovih razgovora. Svi znaju za pljačku, o tome se zbijaju šale, a pljačkaši, često, imaju običaj kazati: “Pošaljite nas u Hag”.

Ovaj vojnik opravdava slučajeve krađe željom za “uspomenama”. Za njega je stvar jednostavna. Činjenica da je kuća “završena” (tj. uništena) daje mu za pravo da otuđi tepih ili tanjir.

Otuđivani su čak i tespihi i karte (mape) iz školskih udžbenika, “da svojima pokažemo čemu oni tamo (Palestinci) uče svoju djecu”, kaže drugi.

Osim te haotične, vojska nadgleda još jednu legalizovanu pljačku za koju je ovlaštena specijalna jedinica koja oduzima novac i drugu vrstu imovine.

Procjenjuje se da je jedinica do sada zaplijenila desetine miliona šekela.

“Njihovo ulje poboljšava okus hrane”

Vojnici ne izlaze iz kuća sve dok ih ne opljačkaju. Uživaju u ukusnoj hrani i njenim zalihama koje su za sobom ostavili oni koji bježe, spašavajući živote. “Gazanska kuhinja je bogata začinima”, kaže jedan od njih.

Kuće ne napuštaju prije nego što okuse poznato palestinsko maslinovo ulje koje “znatno poboljšava okus hrane”, kaže jedan od vojnika u članku za Haaretz.

Drugi, za web-portal Siha Mekumet, kaže da im nisu pročitana nikakva uputstva o ponašanju u kućama koje, nakon napuštanja, spaljuju ili dižu u zrak.

Ono što vojnicima zaokuplja um kada uđu u kuhinju bilo kojeg doma, često nije moralni kodeks, već strah od trovanja, ali oni taj strah savladaju nakon sedmicu-dvije, kako jedan od njih navodi. Do tada im je rabin okupacijske vojske, u pismu, već objasnio kako da im hrana bude dozvoljena po jevrejskom zakonu, zaključujući to pismo svojim blagoslovom i stihom iz Knjige Ponovljenih zakona (peta knjiga Tore), kako tvrde.

Izvor: Agencije