SAD: Optužene četiri osobe s broda na kojem su nestali američki marinci

SAD je izveo niz udara protiv jemenskih Husa kao odgovor na napade te grupe na trgovačke brodove u Crvenom moru, koji su poremetili globalnu trgovinu.

SAD je izveo niz udara protiv jemenskih Husa kao odgovor na napade te grupe na trgovačke brodove u Crvenom moru, koji su poremetili globalnu trgovinu (Američka mornarica/Reuters)

Četiri muškarca optužena su zbog navodnog pokušaja krijumčarenja iranskog oružja brodom koji je presrela američka mornarica u januaru, kada su nestala dva američka marinca koji su kasnije proglašeni mrtvima, saopćilo je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dva pripadnika mornaričkih “foka” (Navy SEALs) nestala su nakon ukrcavanja na brod bez zastave u operaciji 11. januara u blizini obale Somalije, a proglašeni su mrtvim deset dana kasnije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dva mornara tragično su izgubila život u operaciji koja je osujetila plan optuženih da prokrijumčare oružje iranske proizvodnje koje su Husi mogli koristiti da ciljaju američke snage i ugroze slobodu plovidbe”, rekla je zamjenica državnog tužioca Lisa Monaco.

Pakistanska dokumentacija

Ministarstvo pravde SAD-a navodi da je kapetan broda Muhammad Pahlavan optužen za transport eksploziva za koji je znao da je namijenjen da prouzrokuje smrt ili povredu kao i laganje saveznih agenata koji su se ukrcali na brod, dok su Mohamad Mazhar, Gufran Ulah and Izar Muhamad, također, optuženi za laganje saveznih agenata.

Optuženi su posjedovali pakistanske identifikacijske dokumente.

Tokom pretresa broda navodno je pronađeno oružje iranske proizvodnje, uključujući komponente za balističke rakete srednjeg dometa i protubrodske krstareće rakete.

SAD je izveo niz udara protiv jemenskih Husa kao odgovor na napade te grupe na trgovačke brodove u Crvenom moru, koji su poremetili globalnu trgovinu.

Od sredine novembra jemenska grupa Husi izvela je desetine napada na komercijalne brodove povezane s Izraelom u znak podrške Palestincima u izraelskom ratu.

Izvor: Agencije